Читайте нас в соціальних мережах

Порушення захисту персональних даних виявили у кількох кредитних спілках Тернопільщини

Середа, 27 січня 2021 16:09
Факти порушення вимог закону «Про захист персональних даних» виявило представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області.

«Під час перевірок виявлялись порушення вимог закону в діяльності окремих кредитних спілок, що здійснюють надання позик громадянам, від яких для оформлення договорів отримуються персональні дані. Характерними порушеннями є відсутність належних умов зберігання документації з персональними даними громадян, що може спричинити  доступ до них осіб, які не мають на це дозволу», - розповів "Тернополянам" регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Володимир Воловник.

Також за його словами, не відбирались у працівників  письмові зобов’язання про нерозголошення персональних даних, що довірено їм у зв’язку з виконанням трудових обов’язків. Не визначено процедури видалення або знищення персональних даних, архівні документи знаходяться у вільному до них доступі.

«За внесеними керівникам фінансових установ приписами вжиті заходи до усунення недоліків.  Регіональне представництво Уповноваженого в Тернопільській області і надалі здійснюватиме моніторинг дотримання прав громадян у сфері захисту персональних даних», - пояснив Володимир Воловник.

Окрім цього він зазначив, що 28 січня світова спільнота відзначатиме Міжнародний день захисту персональних даних. У деяких країнах це свято називається «Днем конфіденційності». Відповідне рішення було прийнято 26 квітня 2006 року Комітетом міністрів Ради Європи.

«Ця дата відповідає річниці підписання Конвенції Ради Європи від 28 січня 1981 року «Про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних», що стала першим міжнародним зобов'язуючим інструментом у сфері захисту персональних даних. Її мета – забезпечення на території кожної держави – учасника Конвенції для кожної особи, незалежно від її громадянства або місця проживання, дотримання її прав й основоположних свобод, зокрема її права на недоторканість приватного життя, у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних, що її стосуються», - підкреслив Володимир Воловник "Тернополянам".

Нагадаємо, що зазначену  Конвенцію та додатковий протокол до неї Україна ратифікувала Законом від 6 липня 2010 року.

В Україні основу правових відносини щодо персональних даних на законодавчому рівні закріплено в статті 32 Конституції України, якою передбачено заборону на втручання в  особисте і сімейне життя людини, крім випадків, передбачених Конституцією.

З 1 січня 2011 року набрав чинності, прийнятий Верховною Радою України Закон  «Про захист персональних даних».

 «Основними принципами обробки і захисту персональних даних, закладеними у Законі «Про захист персональних даних», є сумлінність і законність отримання та обробки персональних даних, зберігання персональних даних для певних і законних цілей та не використання їх способом, несумісним із цими цілями, - акцентував Володимир Воловник. – Захист персональних даних має здійснюватись із застосуванням відповідних заходів безпеки, що унеможливлює випадкове чи несанкціоноване знищення або випадкову втрату, а також запобігає несанкціонованому доступу, зміні або поширенню персональних даних.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про захист персональних даних», функції контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних у межах повноважень, передбачених законом, покладено на  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Довідково:

За визначенням Конституційного суду України, даному у рішенні від 20 січня 2012 року № 2-рп/2012, інформацією про особисте та сімейне життя особи (персональні дані про неї) є будь-які відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована, а саме: національність, освіта, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, матеріальний стан, адреса, дата і місце народження, місце проживання та перебування тощо, дані про особисті майнові та немайнові відносини цієї особи з іншими особами, зокрема членами сім’ї, а також відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у побутовому, інтимному, товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи, за винятком даних стосовно виконання повноважень особою, яка займає посаду, пов’язану зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування.

"Тернополяни"

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ