Читайте нас в соціальних мережах

Юлія Сватко з Тернопільщини створила понад сотню унікальних декоративних виробів (фото)

Понеділок, 28 грудня 2020 12:10
Одна з популярних форм народного мистецтва сьогодні – народні художні промисли.

Яскравою представницею такого мистецтва на Тернопільщині є майстер народних художніх промислів художнього декорування Юлія Сватко. За її плечима участь у численних виставках і конкурсах, а також проведення авторських майстер-класів. Роботи Юлії прикрашають чимало будинків, установ та кабінетів не лише в Україні, а й за кордоном.

Жінка проживає у селі Мишковичі Тернопільського району, яке належить до Великоберезовицької громади.

«Тернополянам» вдалось поспілкуватися з мисткинею та ближче познайомитись з її творчістю.

Найбільше до душі Юлії Сватко припав розпис по склу вітражними фарбами. У її творчому доробку більше сотні різноманітних картин та робіт, серед яких: вази, графини, тематичні та ювілейні бокали, тощо.

Майстриня зізнається, що не шукає легкого шляху, тож у своїх картинах та роботах поєднує одразу декілька технік. Це – своєрідний стиль та авторський почерк.

«Я захоплююсь малюванням, художньою ліпниною, декоруванням. Тому люблю зі звичних речей робити декоративні цікаві та красиві речі, - поділилася Юлія Сватко. –  Мій інтерес до розпису з’явився після народження дітей. Спочатку починала з розпису стін свого будинку, а згодом стала розписувати стіни дитячого садочку. З роками мій запал до розпису не зменшувався, а навпаки – зростав. Захотілось, крім розпису стін, розмалювати ще й одяг, взуття та сумочки. А з 2016 року зацікавилася художньою ліпниною-барельєфом. Спочатку декорувала ліпниною стіни свого будинку, а в 2017 році декоративною ліпниною прикрасила кабінет директора НВК «Мишковицька ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ»».

Під руками майстрині вправно оживають дивовижні візерунки, українські символи, зображення природи та звірів. Також жінка дає волю фантазії та часто створює авторські розписи.

Перші роботи Юлії Сватко були для себе та рідних. Згодом її творчістю зацікавились друзі, знайомі та колеги – просили створити вироби для подарунків. Так про Юлю дізналися значно більше людей, тому почали з’являтись і перші замовлення.

«Тепер часто розписую вироби на замовлення. Безліч моїх робіт прикрашають кабінети хороших людей, і мені дуже приємно від цього», - розповіла Юлія Сватко «Тернополянам».

Юлія Сватко разом з чоловіком Назаром виховує двох синів – Влада (15 років) та Захарія (9 років). Працює медичною сестрою у Миролюбівській та Великолуцькій школах – філіях НВК «Мишковицька ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».

Попри роботу та хобі майстриня знаходить час і на самовдосконалення – здобуває ще одну освіту. Сьогодні вона студентка 3 курсу Західноукраїнського національного університету, кафедра публічного управління та адміністрування.

На запитання, як же вдається поєднувати сім’ю, роботу, навчання і творчість, відповідає: «Як не дивно це звучить, але моя творчість, насправді, і рятує від повсякденної рутини. Я не люблю одноманітності і монотонності, тому розписую все навколо себе різнокольоровими барвами (усміхається, – авт.). Поєднувати роботу, творчість і сім'ю допомагають діти і чоловік – він моя надійна опора».

Через пандемію COVID-19 Юлія Сватко припинила проводити майстер-класи, але у майбутньому планує створити мистецький гурток або ж відкрити невеличку студію, де зможе ділитися своїми навиками з дітками.

«Дуже великих складнощів через пандемію не відчуваю, адже вона не впливає на мою творчість і не заважає займатись своєю улюбленою справою. Є тільки один великий мінус – це заборона проведення виставок! Мабуть, саме їх мені і не вистачає. На виставках є якась особлива атмосфера, після якої я заряджаюсь натхненням та позитивом, і це впливає на мою творчість! Виникає безліч ідей!», - розповіла Юлія Сватко.

Минулоріч у майстрині відбулись 3 виставки робіт у Збаражі, Тернополі та Борщеві.

Юлія Сватко мріє стати народним майстром України. Її життєве кредо: «Ніколи не зупинятись на досягнутому, а завжди себе удосконалювати та розвивати!».

"Тернополяни"

 

Svatko_0.jpg

Svatko_001.jpg

Svatko_2.jpg

 

Svatko_4.jpg

Svatko_5.jpg

Svatko_6.jpg

Svatko_7.jpg

Svatko_8.jpg

Svatko_9.jpg

Svatko_10.jpg

Svatko_11.jpg

Svatko_1.jpg

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар