Читайте нас в соціальних мережах

Як святкують Різдво у Конго – звичаї, що здивували тернопільського військовослужбовця (фото)

Четвер, 24 грудня 2020 12:51
Різдво – одне з найважливіших та найвеличніших християнських свят.

Це особливий день, коли народжується Боже дитятко, усюди лунають колядки та радісні пісні.

У деяких місцевостях на Тернопільщині у цей день також спалюють різдвяний дідух. Проте, у кожному регіоні та країні святкування Різдва Христового дещо відрізняється.

Про те, як же святкують Різдво за григоріанським календарем 25 грудня у Демократичній Республіці Конго, з перших уст розповів військовослужбовець Тернопільської 44-ої окремої артилерійської бригади Юрій Кульпа.

«Різдво в ДРК – одне з найвеличніших свят року. Відзначають його 25 грудня на державному рівні. В країні вихідний день, школи та більшість підприємств зачинені, магазини не працюють. Різдво тут не таке комерційне, як в інших країнах. Ви не знайдете гірлянд, що прикрашають усі закутки міст. В більшості дорослих або дітей подарунків не буде, оскільки це витрати, на які заощаджень немає», - зазначив Юрій Кульпа.

Також він наголосив, що Святвечір у конголезців дуже важливий. У цей радісний день у церквах організовують музичні вечори, співають хори, персонажі вертепів розповідають історіє про те, як цар Ірод вбив хлопчиків.

«Люди, котрі беруть участь у виставі, дуже люблять демонструвати свої «найкращі» акторські здібності. Народження Ісуса відбувається ближче опівночі, після цього приходять пастухи, мудреці. Вистава зазвичай закінчується близько першої ночі. Однак подекуди будуть співати до світанку, - поділився Юрій Кульпа. – Різдвяна релігійна служба розпочинається о 9 ранку. До церкви приходить ще більше людей, усі разом оспівують народження Христа. Після святкової Літургії повертаються по домівках. Більшість людей намагаються їсти краще, ніж зазвичай. Святкових столів з розмаїттям страв немає, зазвичай готують м’ясо курки або свинини. Більшість дня конголезці проводять у колі сім’ї, відпочивають, відсипаються після ночі проведеної в церкві».

Також тернопільський військовослужбовець підкреслив, що мовою лінгала, якою розмовляють у ДРК та деяких інших африканських країнах, веселим Різдвом є «Мботама маламу», що в перекладі означає «Щасливе Різдво».

«Також можна почути, як за столом батьки дітям говорять: «Ойо еза сосо дубіен таба я бонане» (лінгала), що в перекладі означає «Яка смачна страва різдвяна!», мова йде про м’ясо або курятину, яку приготували напередодні господарі, щоб пригостити дітей чи гостей», - пояснив Юрій Кульпа.

Уже наступного дня, 26 грудня, люди повертаються до роботи.

За словами Юрія Кульпи, близько 50% населення ДР Конго – римо-католики, тоді як 20% – протестанти. Решта 30% – це суміш мусульман та кімбанггістів. Культура цієї країни є віддзеркаленням різноманітних етнічних груп та способу їх життя. Близько 60 мільйонів її жителів перебувають в сільській місцевості, а хто мешкає у містах, дуже схильні до західного життя та багатьох ідеалів.

Kongo0.jpg

Kongo1.jpg

Kongo.jpg

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ