Читайте нас в соціальних мережах

"Володимир Труш маніпулює пацієнтами з онкологією", - заявив голова Тернопільської обласної ради

Четвер, 17 вересня 2020 10:30
Віктор Овчарук: Говорячи відверту неправду, очільник ОДА Володимир Труш лише поглиблює конфлікт та, маніпулюючи онкологічними пацієнтами, хоче отримати політичні дивіденди.

Ще 20 серпня адміністрація комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» повідомила про призупинення роботи єдиного в області апарату кобальтового опромінення «TERABALT-100» у зв’язку із необхідністю невідкладної перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення. Лист такого змісту надійшов від закладу на адресу голови обласної ради Віктора Овчарука. «Наголошуємо, що адміністрацією онкологічного диспансеру виготовлені всі необхідні дозвільні документи та подана заявка на заміну джерела в Державну ядерну інспекцію, замовлене джерело, готове до встановлення», - йшлося далі у повідомленні.

28 серпня адміністрація комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» чітко вказала на вимушене обмеження кількості пацієнтів, яким буде проводитись променева терапія до 15-20 % від загальної кількості. Можливість надання даного виду лікування для кожного пацієнта буде розглядатись консилярно на мульти-дисциплінарній комісії та вирішуватись індивідуально в залежності від клінічної ситуації. Мова йшла фактично про припинення надання цієї медичної послуги, адже вказана процедура допуску пацієнтів до променевої терапії через комісію - довга та бюрократична.

Обласна рада неодноразово попереджала про необхідність надання коштів на рахунки онкодиспансеру для відновлення роботи апарату опромінення.

Наголошуємо, що адміністрацією онкологічного диспансеру були виготовлені всі необхідні дозвільні документи та подана заявка на заміну джерела в Державну ядерну інспекцію, замовлене джерело, готове до встановлення.

Проте обласна державна адміністрація фактично заблокувала рішення обласної ради щодо внесення змін до обласного бюджету, яке передбачало виділення чотирьох мільйонів гривень онкодиспансеру. Це неприпустимо, бо ціна такої позиції керівництва ОДА – людські життя та здоров’я.

Нагадаємо вартість перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення – 9,5 мільйони гривень. Майже половину цієї немалої суми, а саме 4 мільйони гривень, депутати обласної ради вирішили виділили під час внесення змін до обласного бюджету на пленарному засіданні 14 сесії обласної ради, яке відбулося 6 липня. Із фірмою, що мала виконати відповідні роботи, була домовленість, що апарат кобальтового опромінення «TERABALT-100» запрацює вже після першого траншу. І цей перший транш уже би надійшов на рахунки онкодиспансеру, якби керівництво ОДА не заблокувало виконання рішення сесії обласної ради.

Заявивши у своєму інтерв’ю, що неодноразово ОДА зверталася до обласної ради із поданням щодо виділення відповідних коштів на вирішення даної проблеми, Володимир Труш відверто злукавив. Можу впевнено заявити, що у жодному поданні змін до бюджету кошти на невідкладну перезарядку обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення не передбачались.

Голова облдержадміністрації вказав, що підприємство «ІЗОТОП» погодилося перезарядити апарат кобальтового опромінення під його особисті гарантії, та надав керівнику обласного онкологічного диспансеру гарантійний лист, завдяки якому держпідприємство зможе розпочати заміну джерела енергії.

Виникає питання: ким підписаний гарантійний лист - Володимиром Трушем як приватною особою чи Володимиром Трушем як посадовою особою? Якщо другий варіант, то статтею 40 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» встановлено повноваження голови місцевих державних адміністрацій. Однак, надання гарантійних листів не передбачено чинним законодавством України. У разі виконання гарантій приватною особою Володимиром Трушем - йтиметься про сплату 9,5 млн. гривень.

І наостанок: згідно зі статтею 144 Конституції України і статтею 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Заблокувавши виконання рішення Тернопільської обласної ради шляхом спрямування судових позовів, Тернопільська обласна державна адміністрація ставить під загрозу роботу багатьох комунальних закладів та життя краян, у тому числі й обласного онкологічного диспансеру.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ