Читайте нас в соціальних мережах

Хотіли згоди – вийшов балаган: на заключній нараді щодо формування ОТГ Тернопільщини присутні знову пересварилися (фоторепортаж)

Вівторок, 28 січня 2020 20:17
Сьогодні, 28 січня при облдержадміністрації на засіданні регіональної робочої групи зібралися представники Тернопільської облради, ОДА, ОТГ області, однак не всі присутні змогли досидіти до кінця галасливої наради.

Насамперед багатьох учасників заходу обурило те, що нарада відбулася із запізненням у годину. Все ж присутні обговорили запропоновані для розгляду варіанти перспективного плану формування територій громад області в розрізі окремих районів. Знову ж таки з боку голів населених пунктів області у залі було озвучено низку пропозицій та зауважень щодо окремих територій.

Сумно, та «білою плямою» на децентралізаційній карті області досі залишилося питання щодо формування об’єднаних територіальних громад на базі Тернополя і Тернопільського району, яке й викликало найбільший галас. Зокрема, між присутніми розгорнулася дискусія щодо подальшої долі Великої Березовиці. Так, одні особи апелювали на тому, що селище має увійти до Тернопільської ОТГ, інші «тягнули» населений пункт до сусідніх громад. Аби переконати присутніх у тому, куди хочуть відійти мешканці Великої Березовиці, заступник голови обласної ради Любомир Крупа навіть привселюдно зачитав результати опитування.

—  Протягом чотирьох років процесу децентралізації селищна рада Великої Березовиці жодного разу не погодила вхід до міста Тернополя. Важливо, що 19 липня 2015 року було проведено опитування. За його підсумками було складено протокол, де йдеться про добровільне об’єднання в ОТГ. Так, на 51-й сесій 6-го скликання (24 липня 2015 року) було взято до відома результати опитування: 20,7% опитування – за об’єднання з ОТГ Тернополя; 77, 3% - за приєднання до інших сусідніх ОТГ (Мишковичі, Острів, Настасів та ін..), — звернувся Любомир Крупа.

Тільки членів наради такі цифри не втішили. Дехто заявив, що результати опитування не можна брати до уваги, оскільки пройшло вже чимало часу від збору інформації. До того ж багато людей, які брали участь в опитуванні, виїхали з населеного пункту або ж померли.

За долю громад Тернопільського району вболівав голова обласної організації ВО «Свобода» Олег Сиротюк, який запропонував учасникам обговорення шукати спільні точки зору.

—  На сьогодні стратегічним є питання перспективного розвитку обласного центру. Прикро, що про Тернопільську міську об'єднану територіальну громаду ми говорили лиш на завершенні заходу. Нагадаю, що коли формувалася тернопільська громада, населені пункти, які доєдналися до обласного центру, чітко знали, що за ними залишаються податки. Обласна адміністрація і вся громада Тернопільщини повинна думати, як створити умови для перспективного розвитку обласного центру. Адже від цього залежить якість надання послуг для тисячі людей, які прагнуть тут отримати освіту, роботу, мати житло, скористатися медичними послугами. Кожну громаду надалі представлятимуть ті особи, яких люди оберуть на цьогорічних місцевих виборах. Як на мене, помітно що деякі особи, які сьогодні виступали й обговорювали долю ОТГ, розглядають громаду як об’єднання, де надалі можна балотуватися. Якщо я не правий, то нехай особи, які відреагують на мою тезу, пообіцяють не балотуватися на наступних виборах. Тому, Ігорю Михайловичу (ред.. – Ігор Сопель), коли ви розпочали сьогоднішню нараду, то наголошували на принципах добровільності, волевиявлення громадян. Сподіваюся, цих принципів буде дотримано під час подальшого об’єднання, яке задовольнить усіх. Під час прийняття ключового рішення має бути дотримано консенсусу, — наголосив Олег Сиротюк.

Під час заключної наради закликав усіх до спокою і голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. Посадовець заявив, що громади на Тернопільщині повинні бути створені за принципом ефективності та спроможності, а не за чиїмись рекомендаціями.

—  Від імені Тернопільської облради нагадую! Процеси об’єднання громад в рамках реформи децентралізації відбуваються ще з 2015 року. Відтак, у ході утворення ОТГ відбулося багато обговорень, ми дослуховувалися до кожної громади та вносили зміни до перспективних планів. А жаль, що у 2015 році перспективний план приймали в нас із труднощами через відсутність компромісів. Владі врешті вдалося знайти альтернативу – кожна новоутворена громада отримувала субвенцію, яку могла витратити на свій розвиток. Звичайно, за цей період було внесено зміни до перспективного плану. Ми вважали, що кожна громада має право на своє існування. Те, що Тернопільську облраду виключили із питань прийняття перспективного плану, має дві сторони. З одного боку, на депутатський корпус покладено менше обов’язків. З іншого, усунення облради, на мою думку, є неправильним. Депутати були обрані громадою Тернопільщини, тож вони мають право на висловлення власної думки під час ухвалення перспективного плану. Також важливо, що було прийнято рішення, аби теперішній перспективний план було обов’язково затверджено на сесії Тернопільської облради. Ми повинні цього дотриматися, — підмітив Віктор Вікторович, додавши. —  Як на мене, сьогодні би не виникло стільки проблем із дооб’єднанням громад, якби не було «дірки» у бюджеті, якби не було скорочення субвенцій. Бо надходження дотацій до ОТГ впливає на формування перспективних громад. Також важливо, ми повинні думати про те, як децентралізувати фінанси на органи місцевого самоврядування, надати органам більше повноважень. На жаль, сьогодні не всі громади можуть стабільно функціонувати навіть після об’єднання, оскільки відбувається скорочення субвенцій для низки галузей. Не у всіх громадах можуть функціонувати підприємства, чи розвиватися бізнес. Не кожна ОТГ може мати власні джерела наповнення. Ми повинні спонукати владу подумати про органи місцевого самоврядування, аби ті отримали якомога більше ресурсів.

Віктор Овчарук підмітив, що якби сьогодні був однаковий підхід до утворення кожної із громад на Тернопільщині, то учасникам наради не довелось би сперечатися між собою, доводячи один одному потреби й недоцільності утворення кожної ОТГ. Втім, консенсусу, до якого так закликали учасників наради голова облради та очільник Тернопільської «Свободи», досягнуто так і не було.

Насамкінець було висунуто на голосування питання щодо утворення Березовицької, або Південної об’єднаної територіальної громади. Тільки проголосувати – не судилося. У залі виникла дискусія щодо того, де буде створено центр нової громади – у селі Мишковичі чи в Березовиці. Мовчазному голові ОДА Ігорю Сопелю не вдалося вгамувати публіку. Втомлені малорезультативною трьохгодинною нарадою учасники вже не стримували емоцій. Частина присутніх вже покинула приміщення ОДА, інші перейшли на розмови на підвищених тонах. Врешті учасники наради під впливом загального галасу одні за одним почали виходити із кабінету. Про голосування вже ніхто не думав.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар