За весь час існування цього свята переплелися народні і релігійні традиції. У церквах вшановують вирощений урожай і освячують яблука, груші, виноград, сливи, персики, а подекуди ще й помідори, моркву, мед, колоски жита і пшениці. На Тернопіллі після відправи вся родина збирається за святковим столом, де їдять пісну їжу, головна з яких паляниця з медом та маком. Триває Успенський піст, але 19 серпня – це єдиний день, коли дозволено в їжу вживати рибу та морепродукти. Можна випити трохи вина. Також в давнину заборонялося їсти яблука до 19 серпня — лише після їх освячення. По селах така традиція збереглася й досі.
В цей день не рекомендується виконувати важку фізичну роботу. Допускається тільки приготування їжі, прибирання врожаю в саду і городі. Рукоділлям у цей день також займатися не можна. Як говорить народна прикмета: "Хто в Яблучний Спас шиє, потім весь рік сльози ллє".
Крім того, бажати чогось поганого, з'ясовувати стосунки або лаятися 19 серпня категорично заборонено, інакше весь негатив повернеться бумерангом до кривдника.
В цей день не можна вбивати комах і проганяти їх. Вважається, якщо на руку двічі сіла муха, то весь рік людині буде супроводжувати удача.
Можна збирати урожай - такі фрукти, овочі чи зернові принесуть найбільше користі.
Якщо у цей день погода суха і спекотна – такою ж буде осінь. Якщо дощі, то їх буде багато і у вересні-жовтні.
У цей день люди виходили подивитися на захід сонця. Співали пісні - прощалися із теплом, примовляючи: "В Яблучний Спас – пішло літо від нас". Після 19 серпня ночі стають набагато холоднішими.