Тернополяни змушені харчуватись, щоб поповнювати запаси енергії і матеріалу, який бере участь у будівництві клітин і тканин нашого організму. Тільки ми повинні вміти правильно розподіляти свій раціон, зокрема не наїдатися ситно перед сном та уникати під час вечері «важких» для травлення продуктів.
Як розповіла тернопільська дієтолог, нутріціолог Мар'яна Лебідь, під час сну повинні відпочивати всі органи людини.
— Бажано завершити вживання їжі за 3-4 години до сну, аби організм встиг її комфортно перетравити. Якщо протягом дня людина мінімізувала свій раціон і через це ввечері відчуває сильний голод, вона ще може зробити легенький перекус за дві години до сну через дві години після вечері. Перекушувати бажано такими продуктами, як кисломолочний кефір, йогурт без наповнювачів або кисломолочний сир, нежирна риба, яка містить білок, а також сушені, запечені, приготовлені на пару овочі. У пізню вечерю не варто включати продукти з великим вмістом вуглеводів - рис, хлібобулочні вироби, картоплю. Після вечері перекус не повинен перевищувати 100-150 грамів, — наголосила пані Мар'яна.
Фахівчиня підмітила, що нічна їжа, яка не встигає перетравлюватися, загрожує тернополянам не тільки безсонням, але й деякими захворюваннями.
— Якщо ми все ж мали пізню ситну трапезу, нам через це буде важко заснути, адже організм буде працювати на повну. Незважаючи на сон деяких органів, підшлунковій залозі доводиться активно працювати, виробляючи ферменти, необхідні для розщеплення продуктів, а жовчний виділяє жовч, яка перетравлює їжу. Відповідно, маємо поганий сон і таке ж самопочуття зранку. Тому протягом дня ми почуватимемося невиспаними, зранку з важкістю у шлунку, — повідомила фахівчиня.
Варто зазначити, що через неперетравлену їжу і застій дванадцятипалої кишки жовч не може потрапити далі по шлунково-кишковому тракту і застоюється в жовчному, перетворюючись на густу масу, а потім в камені. Крім цього, в кишечнику проходять гнильні процеси бродіння неперетравленої їжі, які викликають алергію і інтоксикацію. Продукти розпаду в результаті гниття потрапляють в кров, викликаючи отруєння всього організму.
Саме тому багато дієтологів радить людям, що режим харчування повинен мати розподілену навантаження по калоріях: сніданок - 25% всієї добової норми, обід - 30-40%, вечерю - 15-20%. Окрім цього, після їжі деякий час корисно буде зробити невеликі фізичні навантаження, наприклад, пройтися перед сном.