— Можу вас запевнити, що паска, спечена у Страсну п’ятницю — найсмачніша, найпухкіша та накраще зберігається, — каже пані Оксана. — У нашій родині ще з діда-прадіда пекти великодні паски лише у цей день і ТІЛЬКИ ДО 17 години. Під час приготування паски я ніколи не користуюся ножем, адже тоді пасхальне тісто сідає або тріскається. Якщо щось потрібно порізати, це готується напередодні в четвер, наприклад, ріжеться лимон для глазурі або готується цукрова пудра.
Жінка каже, що паска – це не просто головна страва Великодня, яка у святковий день має красуватися з великоднього кошика, її значення набагато важливіше, тож до приготування пасок треба ставитися дуже відповідально. Часом це може нагадувати навіть певний ритуал.
— Заведено, що під час її приготування всі домочадці ходять навшпиньках, розмовляють пошепки, не дивляться телевізор і не грають в комп’ютерні ігри. При цьому добре, коли родина молиться, або читає Біблію. А сама господиня має підійти до цього процесу з любов’ю та терпеливістю і якщо дотримуватися не лише рецептури, а усіх цих правил, то Господь обов’язково допоможе, аби паска вдалася на славу, — додає пекар-кондитер.
Оксана Кравчак розповідає, що любить експериментувати та намагається «іти в ногу з часом», тому пече паски як за класичним рецептом, так і доволі неординарні. Тому ділиться з нашими читачами рецептами традиційної та сирної паски. Записуйте!
Класична паска
Інгредієнти:
борошно – 400-600 г
молоко – 250 мл
дріжджі – 35 г
цукор – 1 склянка
ванільний цукор
вершкове масло – 125 г
яйця – 4 шт.
сіль
родзинки – 30 г
цукати – 30 г
Приготування:
Зробіть опару для тіста: молоко підігрійте до 36°C, розчиніть у ньому пресовані дріжджі і додайте цукор і борошно. Зробіть опару, накрийте її рушником і залиште в теплому місці на 30 хв.
Зробіть перший заміс тіста для паски.
Розтопіть вершкове масло й охолодіть його. Яйця треба розділити на білки і жовтки. Жовтки збийте з цукром, а білки – до щільної піни.
Коли опара збільшиться вдвічі, додайте ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно і білки.
Замісіть тісто. В кінці додайте розтоплене вершкове масло і вимішуйте тісто доти, поки воно не почне легко відлипати від рук.
Накрийте тісто рушником і залиште в теплому місці на 1 годину. Тісто має вирости в два-три рази.
Родзинки і цукати для паски замочіть на 5-10 хвилин у теплій воді. Обсушіть їх на паперовому рушнику.
Зробіть другий заміс тіста для паски.
У тісто, що підійшло, додайте родзинки, цукати і ретельно перемішайте, щоб вони розподілилися по всьому тісту.
Змастіть форми для випікання маслом і викладіть у них тісто, заповнюючи форми на третину. Поставте форму з тістом в тепле місце на 30 хв.
Коли тісто заповнить практично всю форму, змастіть його зверху збитим жовтком для глянсового блиску.
Прикрасьте паску виробами з тіста у вигляді троянд та листя.
Прикраси з тіста змастіть збитим білком. Поставте паски в духовку і випікайте 40 хвилин за температури 180°C.
Сирна паска
Смачну сирну паску можна приготувати і без запікання.
Інгредієнти:
сир 9% – 1 кг
яйця – 4 шт.
цукор – 200 г
ванільний цукор – 5 г
вершки (30%) – 250 мл
сметана (25%) – 250 мл
вершкове масло – 200 г
цукати – 100 г
волоські горіхи – 70 г
кориця – 1 г
мелений мускатний горіх – 1 г
кардамон – 1 г
Приготування:
Сир потрібно віджати в марлі від зайвої рідини. Перетріть через сито, а потім ще раз перетріть вже з м’яким вершковим маслом.
Відокремте білки від жовтків. Збийте їх з цукром і ванільним цукром до однорідної світлої маси. До жовтків додайте вершки і перемішайте. Поставте суміш на парову баню і варіть, помішуючи, близько 5 хв.
Яєчно-вершкову суміш поступово додайте до сиру і ретельно розмішайте. Охолодіть протягом 10 хв.
Сметану викладіть на марлю, щоб стекла зайва рідина, і залиште на годину в холодильнику.
Відстояну сметану додайте до сирної маси і добре розмішайте.
Цукати замочіть у воді на 5 хвилин і обсушіть. Волоські горіхи підсушіть на сковороді і подрібніть качалкою. Додайте цукати, горіхи і прянощі до сирної маси і перемішайте.
Форму для паски застеліть складеною в два шари вологою марлею і щільно наповніть сирною масою. Зверху покладіть гніт і поставте до холодильника на 4 години.
Смачного! І нехай у вас цього року вдасться найкраща паска!