Приготування у великих обсягах різноманітних страв на християнські свята стало вже традицією. І як же без газованих напоїв і алкоголю? Після настільки масивною «харчової атаки» організму, причому впродовж кількох днів, прийти в норму буває дуже складно. Щоб легко і без проблем вийти із Великого посту, слід прийняти ряд простих заходів.
Отож, головний девіз святкових днів: "Не зголодніти!" Мучити себе голодом у передчутті ще масштабнішого застілля не варто. Намагайтеся не перехоплювати на ходу. Їжте більше кисломолочних продуктів, овочів і фруктів, це допоможе вашому організму справитися з навантаженням. По можливості потрібно включати до свого раціону бульйони та супи.
Також варто переглянути святкове меню: більше салатів зі свіжих овочів, більше запечених м'ясних страв, риби і поменше шинки, ковбаси та холодного м’яса. Перегляньте гарніри: замість калорійної картоплі фрі спробуйте брокколі, цвітну капусту і т.п. Після такої святкової трапези у вас навряд чи з'являться проблеми з травленням на наступний день.
• Їжте більше салатів. Вони не нашкодять вашій фігурі, їх можна споживати у великій кількості, так як це ще й ферменти для травлення іншої їжі.
• Не забувайте про рибу, в якій містяться ненасичені жирні кислоти, вітаміни D і Е. Вони будуть вашими головними помічниками в цей день в боротьбі з алкоголем. Особливо корисна форель, осетрина, сьомга.
• Намагайтеся не пити газовані напої. Вуглекислий газ провокує бродіння і допомагає всмоктуванню алкоголю.
Якщо ви не хочете, щоб вранці вас мучить похмілля, пийте менше алкоголю. Також радимо:
• За святковою трапезою рекомендують прийняти невелику порцію спиртного для підготовки організму до подальшої його переробки.
• Добре б випити чаю з лимоном, морквяний сік з вершками (це допоможе печінки). Трохи жирної їжі (риби, бутербродів) - це також допоможе організму засвоїти алкоголь.
• Не варто пити на голодний шлунок і змішувати спиртні напої.
Олександр Сенич, член Асоціації сомельє України, каже, що кращий спосіб позбутися від похмілля - не змішувати спиртне. Пшеничний алкоголь, до якого відноситься горілка, не варто заважати з напоями, зробленими з винограду, - коньяком і вином.
"За півгодини до їжі, слід випити маленьку стопочку алкоголю, як аперетив. Він допомагає виробити ферменти, що перетравлюють алкоголь. - каже він. - Під час святкування краще пити вино, біле і червоне. Не слід захоплюватися і шампанським."
Теж не слід зловживати коньяком. Під час витримки цього алкоголю в дубових бочках, у напій потрапляють дубильні речовини. А найбезпечніший напій — це горілка. Звичайно, хорошої якості.
Якщо болісне похмілля вранці все ж таки є, пийте розсоли (мінеральні солі швидко налагоджують обмін речовин) і кисломолочні напої. І найголовніше – потрібно у всьому знати міру, адже якщо переїсти одного дня – наступного разу організм просто не правиться із їжею і таблетки тут не допоможуть, адже попереду ще стільки вихідних.