Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопіллі ветерану війни на Донбасі відмовили в пенсії (відео)

Неділя, 10 січня 2016 08:30
Ветерану антитерористичної операції на Донбасі, а у мирний час редактору районної газети Козови Стефану Шкарабану чиновники пенсійного фонду безпідставно відмовляють у наданні дострокової пенсії, яка передбачена законом.

Про це розповідають журналісти «Побробиць».

І ще про можливості. Які на папері начебто є, але скористатися ними "по-справжньому", ой як складно. У Тернопільській області демобілізований боєць АТО штурмує кабінети чиновників. У чому і чому йому відмовляють? Детальніше розкажуть наші кореспонденти.

Стефану Шкарабану 57 років. Він редактор газети в маленькому містечку Козова. Саме тут в робочому кабінеті в липні минулого року йому вручили повістку.

Незважаючи на вік, він пішов воювати. Широкино, Гранітне, Попасна. І ось через рік знову вдома.

- Ось це, коли ми були під Широкино, захищали Маріуполь. Ця нагорода - це за оборону Маріуполя.

Ще на фронтi боєць дізнався про можливість дострокового виходу на пенсію в 55 років, як учасник бойових дій, і це прописано в законі.

Вирішив перевірити, чи покладена і йому пільга і подзвонив на урядову лінію. Там підтвердили, що має таке право. Тоді він зібрав всі документи і звернувся до місцевого пенсійний фонд.

"Я з посвідченням та довідкою з військкомату звернувся в пенсійне управління, де мої документи прийняли. Сказали так, що пенсія буде нарахована, але через приблизно 10 днів сказали, що в пенсії дострокової відмовили", - розповідає учасник бойових дій Стефан Шкарабан.

Разом з військовим йдемо в районне управління пенсійного фонду. Там стверджують, що діяли за законом. Для оформлення дострокової пенсії окрім посвідчення учасника бойових дій, потрібна підтверджуюча це посвідчення довідка з військкомату.

У Шкарабан така довідка була, але військкомат не підтвердив її законність, мовляв, так, видавали, але помилково.

"Ми звернулися до військового комісаріату для підтвердження виданої довідки. На що отримали відповідь, що довідку попередню вважати недійсною і надана була наступна довідка про участь у АТО. На підставі цього нами було відмовлено в призначенні пенсії", - прокоментувала заступник начальника управління пенсійного фонду в Козівському районі Тернопільської області Галина Вовк.

Чому військовому спочатку надали одну довідку, а потім замінили на іншу, в районному комісаріаті коментувати не стали. Роз'яснити ситуацію погодилися у Міністерстві оборони.

"Дана людина дійсно має статус учасника бойових дій в якості учасника АТО. Однак вибрати, яку він хоче пільгу, вихід на пенсію йому необхідно підтвердити, то що він брав участь у бойових діях. Однак у всіх документах він пише, що вони брали участь в антитерористичній операції ", - відповів офіцер Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Василь Лабай.

Ось і виходить, що посвідчення учасника бойових дій є, пільги державою передбачені, але отримати їх Стефан не може, оскільки формально на Сході країни АТО, а не війна.

Його випадок не єдиний, переконаний Стефан Шкарабан. Написав листа Президенту і сподівається, проблему вирішать.

Для цього, вважає, потрібно внести зміни до пенсійного законодавства, зрівнявши "атошників" в правах з іншими учасниками бойових дій.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ