В Україні за чотири місяці 2025 року зареєстровано 15 164 випадки гострих кишкових інфекцій, тоді як за аналогічний період минулого року їх було 17 111.
"Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм — погано помиті руки, овочі та фрукти, порушення технології приготування їжі, споживання продуктів, які зіпсувалися через зберігання в неналежних умовах. Особливо небезпечні страви з м’яса та риби, які не пройшли належну термічну обробку. Першими симптомами гострої кишкової інфекції є підвищення температури, нудота, блювання, пронос, біль у животі. У важких випадках можуть виникнути ознаки зневоднення — сухість у роті, відсутнє або рідке сечовипускання. У таких ситуаціях необхідно терміново звертатися до лікаря", - наголошують у центрі громадського здоров'я України.
Профілактика ГКІ - мити руки з милом, не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання (наприклад, без холодильника), мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням, термічно обробляти продукти з м’яса та риби тощо достатню кількість часу.
Ротавірус є одним із найпоширеніших і найзаразніших збудників кишкових інфекцій.
Специфічного лікування ротавірусу не існує — призначається симптоматична терапія. Головне завдання — уникнути зневоднення та знизити інтоксикацію організму.
Хворому слід багато пити для підтримки водно-сольового балансу. За тяжкого перебігу необхідна інфузійна терапія.
Медики застосовують адсорбенти, поліферментні засоби, жарознижувальні препарати. Антибіотики при ротавірусній інфекції неефективні, тому не призначаються.