"Для приготування нам потрібно: бажання, добрий настрій і молитва, щоб Бог благословив наші руки і працю", - з цих слів Олексій Філюк розпочинає приготування паски.
А далі треба обов'язково мати: борошно - 1 кг (можливо й трішки більше), молоко – 500 мл, жовтки – 12 шт, дріжджі пресовані - 100 г (беру лише Львівські), масло (або маргарин) - 200 г, цукор – 350 г, родзинки - 100 г, сіль - 1/2 ч.л, лимон (цедра) – 1 шт, ванільний цукор 20г.
Священник далі розповідає, як він готує опару: "Розводимо дріжджі в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна (від загальної кількості),перемішуємо, та залишаємо в теплому місці на 15-20хв. Наша маса має збільшитися в об‘ємі вдвічі. Далі додаємо в опару решту цукру, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово домішуємо в тісто усе борошно. Вимішуємо тісто і в процесі додаємо розтоплене (або кімнатної температури) масло чи маргарин. Вимішуємо тісто орієнтовно 15 хвилин, щоб почало відставати від рук. Далі ставимо в тепле місце, щоб збільшилося вдвічі, ще раз вимісити і відставляємо, щоб підросло знову. Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини і знову відставляюмо, щоб дісто підійшло. Перед випіканням змащуємо збитим яйцем. Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку, спочатку температура 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати близько 40-50хв.(час залежить від величини паски, чим менша форма, тим менше часу знадобиться, і навпаки). Щоб верх не підгорів можна накрити фольгою".
Мирного усім Великодня!