Читайте нас в соціальних мережах

У нас зараз немає фундаменту, на якому повинен триматися будь-який вид спорту, не тільки біатлон, - Дмитро Підручний

Неділя, 13 листопада 2022 16:00
Чемпіон світу з біатлону Дмитро Підручний розповів про свій намір балотуватися на посаду президента ФБУ, команду, та проблеми, які сьогодні існують у федерації. 

“Перший” телеканал Суспільного мовлення вирішив поспілкуватися із кандидатами на посаду президента нашої Федерації. Першим зголосився Дмитро Підручний, чемпіон світу з біатлону. 

- Пане Дмитре, що спонукало Вас прийняття рішення про балотування на посаду президента ФБУ? Тоді, навесні, це рішення, напевне, сприймалося органічним, але ж тепер лишається кілька тижнів до старту сезону і треба активно готуватися до змагань... Чому Ви все ж таки вирішили піти на вибори?

- Ну різниці весною чи зараз немає. Я якщо вже оголосив, що збираюся іти на вибори, що збираю команду навесні, що в мене є такі амбіції - для мене було неприпустимо відступати. Десь потрішки готувалися, готувалися, розраховували на те, що все ж таки вибори відбудуться після закінчення воєнного стану. Але чомусь поспіхом вирішили провести вибори за 10 днів до початку сезону - і відступати вже нема куда. Мусимо допрацювати цей відрізок і виступити на звітно-виборчій Конференції і попробувати поборотися за посаду президента.

- Тобто, все ж таки Ви сподівалися, що вибори будуть після закінчення війни, як і було оголошено раніше?

- Ну звичайно. Ми змирилися - і я в тому числі змирився з тим, що прийнято рішення Президією не проводити вибори до закінчення воєнного стану і плюс два місяці на підготовку. Ми прийняли це. Можливо це десь правильно, тому що в більшості регіонів країні були воєнні дії. В Україні в принципі нема безпечного місця, кожен день якісь ракетні обстріли. Тому ми прийняли це і розуміли, що треба готуватися далі до сезону.
І тут, як сніг на голову: все, проводимо 14-го числа! І вже забули про те рішення щодо воєнного стану і перед сезоном. Чесно кажучи, для мене це рішення було трохи дивне. Але я його також прийняв і вже, в принципі, якщо вже призначили і йшла така підготовка, і вже делегатам розіслали відповідні листи - то я думаю, що вже треба проводити.

- Ви на своїй сторінці у Фейсбуці розвіяли деякі міфи щодо Вас та виборів, але нічого не написали про Вашу програму, якщо, власне, є така. Я спілкувався із членом Президії ФБУ Василем Карленком і він сказав, шо Президія не може змушувати кандидатів оприлюднювати свої програми ДО виборів, оскільки це їхня інтелектуальна власність. Але чи можете Ви оприлюднити бодай кілька своїх основних тез та ідей, з якими йдете на вибори? Що Ви пропонуєте змінити чи додати до українського біатлону?

- Ну я десь погоджуюся із Василем Павловичем, що треба оголошувати програму на самих виборах, тому що це наша інтелектуальна власність і кожен із суперників, у певній мірі, може скористатися нею. Стосовно основних пунктів: це, в першу чергу, розвиток регіонів. Думаю, що і в мене, і в мого суперника це буде один з основних пунктів, тому що український біатлон потребує цього.
У нас зараз немає фундаменту, на якому повинен триматися будь-який вид спорту, не тільки біатлон. Регіони забуті і багато чого не працює так, як має працювати. Ми дійшли до того, що у нас випадають навіть деякі покоління спортсменів. Те, що відбувалося із натуралізацією — бачите, до чого вона призводить... Вона в певній мірі створювала якусь конкуренцію в команді, але тим самим робила так, що українські спортсмени були змушені зав’язувати, бо було нерівноцінне ставлення до них і до натуралізованих спортсменів. Ну я думаю, що це не новина і для вболівальників, і для всіх прихильників біатлону, і для функціонерів. Тому ми зараз стикнулися з тим, що у нас великі проблеми зі зміною поколінь. І основний, звичайно, пункт — це розвиток регіонів. Нам потрібно запустити роботу в регіонах для того, щоб дитячо-юнацькі школи, спортивні клуби — щоб все, що зв’язане із біатлоном, почало працювати. Щоб у нас було побільше дітей. І можливо через декілька років ми побачимо велику кількість молодих біатлоністів, які будуть прославляти наш український біатлон. Ну це так, якщо коротко про те, що основне в моїй програмі.

- Кого б Ви хотіли бачити у Виконкомі чи Президії Федерації, віцепрезидентами - власне, яка Ваша команда, з ким Ви йдете на вибори?

- Ну знову ж таки, я не буду називати прізвищ, бо деякі люди ще не готові публічно їх озвучити. Але загалом це люди, зв’язані з біатлоном, це люди, які були так чи інакше дотичні до біатлону, допомагали біатлону чи в минулому навіть колишні біатлоністи, біатлоністки. Це фахові люди, деякі з них вже багато років працюють на Міністерських посадах. І можу запевнити всіх: і вболівальників, і прихильників біатлону - я не йду туди (на вибори — прим.) сам і що я набираю, дійсно, професіоналів, які зацікавлені в розвитку біатлону і щоб він не загинув, і щоб у нас було побільше хороших результатів.

- Якщо Ви не хочете називати прізвищ, я не буду випитувати, але єдине питання — серед них є чинні біатлоністи України?

- У Виконкомі, в Президії буде як мінімум один представник чинних біатлоністів.

- Чи є такі люди, яких би Ви, навпаки, не хотіли бачити у керівному складі ФБУ, які може, на Вашу думку, вичерпали потенціал?

- Я б не хотів оголошувати якихось прізвищ, але, на мою думку, що все пізнається у змінах. І одноосібно так довго керувати Федерацією (Володимир Бринзак керує Федерацією 24 роки — прим.), я думаю, це не зовсім правильно. Для будь-якого виду спорту і для будь-якої структури. І коли є якісь кадрові зміни, то це якась конкуренція, опозиція. І це змушує рухатися всю систему вперед і прогресувати, тому що створюється певна конкуренція. І навіть те, що є зараз не один кандидат на президентство, а кілька, було навіть троє — це стимулює, я думаю, кожного учасника виборів писати свою програму і створювати свою команду краще і якісніше.

- Ви написали у Фейсбуці, що “я, як кандидат у президенти ФБУ, вже провів перемовини із потенційними спонсорами, які готові допомагати українському біатлону”. В якому об’ємі вони готові допомагати, скільки може бути спонсорів і чи є серед них ті, які вже спонсорували збірну?

- Так, моя команда і я ведемо перемовини із потенційними спонсорами, з кількома ми вже домовилися. Про суми цих допомог чи вливань у Федерації ми всі дізнаємося на Конференції і я із задоволенням, незалежно від результату, що буде на Конференції і результатів виборів, оголошу всю свою програму, в інтервю чи в себе у соцмережах. Також і те, скільки спонсори були готові дати.
З кількома спонсорами вже проведені перемовини, вони готові допомагати і це досить великі суми. І радує, що знаходяться в такий складний час люди, які готові допомагати українському біатлону. Я не думаю, що вони йдуть конкретно під мене. Але на даний момент для них важливо, враховуючи, попередній досвід, щоб їхні кошти витрачалися прозоро і щоб вони розуміли, куди ці кошти йдуть. Тобто, головне — прозорість, це також один із пунктів моєї програми. Щоб Федерація біатлону України була прозорою організацією І зараз ми ведемо перемовини із одним з тих спонсорів, які раніше допомагали нашому біатлону, хто раніше співпрацював із Федерацією, але через ті речі, що я тільки-но назвав, він перестав допомагати.

- Чи є у Вас інформація, які осередки, члени ФБУ Вас точно підтримують на виборах і уявлення, який відсоток делегатів Конференції готові віддати за Вас голоси, а також скількох ще треба перетягти на свій бік, аби мати більшість (за словами Василя Карленка, на Конференцію заявився 91 делегат із правом голосу — прим.)?

- Я думаю, що основні аргументи для переконування делегатів будуть на самій звітно-виборчій Конференції. Я думаю, що багато чого ми дізнаємося того, що нам невідомо про український біатлон, про багато проблем. Тому що в українському біатлоні проблема не тільки в тому, що в нас немедальний рік чи ще щось подібне - проблем насправді дуже багато. І я коли почав з весни дуже сильно цими проблемами цікавитися і вникати у все це, я був, чесно, шокований і не думав, що настільки багато проблем, відверто Вам скажу. Стосовно осередків, то, звичайно, я не буду називати якісь цифри, що от стільки там мене підтримує чи ні, але, скажу Вам, що підтримка дуже велика і боротьба на самій Конференції буде дуже запекла.

- Якщо Вас оберуть президентом ФБУ, чи цілком Ви закінчите професійну кар’єру біатлоніста, чи є якісь шанси, що Ви можете залишитися у збірній і далі продовжувати змагатися?

- Я думаю, що ми це рішення приймемо із Президією, моєю командою разом і подивимося, які виклики будуть стояти перед нами, чи можливо буде продовжувати сезон. Але я, як спортсмен, звичайно, що провівши літо у підготовці і давши якісь надії і тренерам збірної, і державному тренеру, і керівництву Міністерства, і своїм колегам по команді - хотів би ще можливо цей сезон їм допомогти і підстрахувати. Можливо, не так, як завжди, не в кожній гонці. Але на основних стартах, якщо я буду потрібен команді, то я зможу допомогти.
Щоб Ви розуміли, основна робота, як у біатлоністів, так і в роботі Федерації, ведеться навесні і влітку. Тобто, команда зараз на сезон заряджена, кошти Міністерство на сезон виділяє, десь підстраховує Федерація, міжнародна Федерація теж багато допомагає. Тому основні виклики, якщо я виграю вибори, будуть стояти навесні і влітку, оце буде основний шмат роботи. Зараз же по сезону щось змінити буде важко. Відтак, будемо дивитися вже по ситуації і приймати відповідні рішення.

- Наразі у Вас травма коліна. Наскільки вона серйозна і чи може вона взагалі завадити стартувати у сезоні?

- Я звичайно, сподіваюся, що не завадить, але я сьогодні був на ще одному обстеженні (розмова відбувалася 9 листопад — прим.) і новини не надто для мене добрі. Але я надіюся, що лікарі зроблять все можливе для того, шоб ця травма пройшла і я зміг далі тренуватися і спокійно приділяти час спорту. Але, скажу так, вона мені заважає і в принципі, я нічого не можу робити на праву ногу, ніякого навантаження. Тільки вдень багато походжу чи пройдуся по сходах занадто довго — в мене починають боліти зв’язки, на яких є надрив. Тому завтра я ще маю проходити додаткове обстеження і вже щільно працювати над лікуванням, певні уколи і так далі.

- До Норвегії на збір Ви вже не поїдете з командою, правильно я розумію?

- Чесно, важко зпрогнозувати, бо те лікування, шо призначають лікарі, воно... Якщо воно дасть результат з перших днів, то можливо я ще приєднаюся на кілька днів до команди, якщо ні — то можливо вже безпосередньо на етапах Кубка світу.

- Чи будете Ви присутні на самих виборах, у понеділок о 12:00 в Університеті фізичного вихованя та спорту в Києві? От Олена Білосюк, мотивуючи свою відмову від участі у виборах, пояснила, що “згідно наказу Нацгвардії, вона не має права покидати місце розташування (зборів)”. У Вас є такий дозвіл, чи будете Ви безпосередньо присутні на місці виборів?

- В мене зараз розташування вдома, так як я на лікарняному, офіційно відкритий лікарняний. Все документально підтверджено, що в мене, дійсно, є проблеми зі здоров’ям, тому я думаю, що фізично я зроблю все для того, щоб бути там (у Києві — прим.) присутнім.

- Чи не відмовляють Вас у команді від того, щоб балотуватися? Приміром, Юрай Санітра. Бо я уявляю, що він зараз відчуває, коли може майже втратити на сезон провідного біатлоніста. Які в команді настрої у зв’язку із Вашим балотуванням?

- Стосовно Юрая Санітри, я, думаю, краще запитати у нього самого (усміхається). Щоб я за нього не говорив. Але у нас, скажу так, з ним по цьому питанню нічого не змінилося - все як було в позитиві, так і є. Він мені прямо це не говорить, він взагалі хоче оминати цю тему, тому що він каже, що це твоє особисте. Головне — щоб був спортсмен, скажемо так. Але він розуміє, що спорт у будь-якому випадку не вічний і що рано чи пізно кар’єра приходить до завершення.
А стостовно команди, більшість спортсменів, звичайно, що підтримує. Я думаю, що Ви так само бачили, як і я, в інтернеті поширювалися результати голосування серед спортсменів (одна із фб-груп розповсюдила результати внутрішнього голосування серед спортсменів — і дві третини з них підтримують кандидатуру Підручного — прим.) - і, звичайно, що картина є така сама і в реальності. Я не можу сказати, що всі одноголосно підтримують, але велика більшість підтримує.

"Тернополяни" писали, що обрання Дмитра Підручного - президентом Федерації біатлону, найбільш оптимальне рішення, - Микола Томенко.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ