Читайте нас в соціальних мережах

Більшу частину своєї історії Почаївський монастир був православний, - митрополит Нестор

Понеділок, 13 лютого 2023 18:20
Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик) всловив власну позицію щодо того, кому має належити сьогодні Поаївська Лавра та хто найбільше вклався у розбудову святині. 

За словами митрополита, більшу частину своєї історії Почаївський монастир був православний.

"1219-1721 — 502 роки був православним, спочатку в складі Київської митрополії Константинопольського патріархату, а останні 34 роки (1687-1721) в складі російської Церкви. 1721-1831 роки — 110 років у складі УГКЦ, 1831 – донині — 192 роки в підпорядкуванні російської Церкви, - відзначив митрополит. - Греко-католики не отримали в 1721 році пустку, а потужний розбудований монастир з сімома храмами, один з яких був величним собором, багатьма корпусами і мурами".

На думку Нестора, не василіани розбудували Почаївський монастир, а шляхтич Микола Потоцький, який трудився не заради василіан, а заради самого монастиря.

"Тому хто вклався найбільше і хто справді розбудував та зробив славним Почаївську Лавру — висновки робіть самі. Кожна епоха вклала свою частку в розбудову святині і доводити зараз хто кому винен – недоцільно. Хто зна, як би виглядав зараз монастир, якби в 1721 році не став греко-католицьким чи в 1831 році — православним. Він — поєднання праці багатьох поколінь насельників та багатьох жертводавців. Тому якщо починати мірятися вкладом, хто зна, хто переможе. Тому треба не шукати за що ми ще можемо посваритись, а об’єднуватись для духовного блага українського народу, що я нам всім і бажаю", - наголосив Нестор. 

Детальніше про історію створення та становлення Почаївської лаври можна почитати за посиланням тут. 

"Тернополяни" неодноразово писали про Почаївську лавру. 

УПЦ МП може втратити доступ до Почаївської лаври через порушення умов договору.

Хто і як має «виселяти» УПЦ МП з Почаївської лаври?

Православні тут яким боком?! У мережі започаткували флешмоб за повернення Почаївської Лаври УГКЦ.

Держава розпочне розслідування будівництв на території Києво-Печерської та Почаївської лавр.

Громадськість має тиснути, щоб розірвати договір оренди комплексу споруд Почаївської лаври з УПЦ мп.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ