Читайте нас в соціальних мережах

«Сподіваємось, у формуванні ОГТ на Збаражчині переможе здоровий глузд, а не "політика"», — нардеп від Тернопільщини Ігор Василів

Субота, 25 січня 2020 15:35
Тільки здоровий глузд та професійний підхід до перспектив розвитку територій допоможе повноцінно сформувати об’єднані територіальні громади у Збаразькому районі на Тернопільщині, переконаний нардеп Ігор Василів.

Як зазначив народний обранець на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук, на Збаражчині процес децентралізації можна завершити успішно, якщо покладатися на виважені прогнози та розрахунки фахівців, а не зацікавлених осіб.

До цього моменту процес утворення громад «котився» сам собою, місцеві еліти «кроїли» ОТГ під свої власні інтереси, а люди у більшості своїй мало розуміли особливості реформи і покладалися на рішення місцевих феодалів. У результаті Тернопільщина отримали ряд громад відверто дотаційних, слабких у фінансовому плані, надто залежних від одного джерела наповнення бюджету, з населенням у 2-3 тисячі осіб, нездатних забезпечити бодай мінімально необхідний рівень надання послуг держави. А крім того, на карті області залишилася купа білих плям, де сільські ради взагалі не працювали в цьому напрямку і не увійшли в жодну ОТГ, — прокоментував нардеп. — Політична воля згори дозволила усунути обласні ради з процесу шляхом внесення змін у відповідні закони, а "добровільність" потихеньку почали обмежувати здоровим глуздом та професійним підходом до перспектив розвитку територій. Відповідно, наприкінці минулого року Кабмін рекомендував усім ОДА пришвидшити процес підготовки Перспективних планів, аби вже у 2020 році реформу завершити.

За словами Ігоря Василіва, Тернопільська ОДА презентувала на консультаціях два варіанти Перспективного плану області. В обох варіантах Збаразький район був поділений на дві громади - Збаразьку та Вишнівецьку. Пропозиції фахівців з ОДА базувалися на економічних, історичних, територіальних, соціальних показниках і зрештою були позитивно сприйняті більшістю присутніх на засіданні міжвідомчої робочої групи, включно із народними депутатами від Тернопільщини. Тільки у справу знову втрутилася "політика". Після низки консультацій з громадами, до Києва на робочу групу у Міністерство розвитку громад 20-го січня повезли зовсім інший план.

—  Цей варіант базувався на Перспективному плані, затвердженому облрадою раніше і який у Збаразькому районі передбачав 4(!) громади - Вишнівецьку, Колодненську, Збаразьку, Чернихівецьку. А три села під Збаражем узагалі відходили до Байковецької громади сусіднього району, причому на території однієї з цих сільрад, Стриївської, є 16(!) вулиць Збаража і районна лікарня. Для багатьох збаражчан така ситуація стала просто шоком, як і для багатьох мешканців цих трьох сіл, які історично, ментально і територіально тісно пов'язані зі Збаражем. Люди збурилися, пішли звернення в ОДА і до народних депутатів, в тому числі і до мене, як до депутата від округу. Але, на щастя, у Міністерстві та профільному комітеті Верховної ради такі "експерименти" над людьми не знайшли підтримки, План завернули з рекомендаціями, які фактично один в один приводили його до початкового варіанту, розробленого фахівцями Департаменту містобудування та архітектури Тернопільської ОДА - дві громади у районі і ніяких Байковець! — додав політик.

Посадовець має надію, що завдяки здоровому глузду, рекомендаціям з Києва та пропозиціям фахівців з Тернопільської ОДА на території Збаразького району отримають можливість повноцінного розвитку дві громади - Вишнівецька та Збаразька, з включенням Стриївки, Киданців та Романового села саме до Збаразької ОТГ.

—  При всій моїй повазі, але здоровий глузд підказує, що сильна залежність лише від одного джерела надходжень є вельми ризиковою і розривати через це район - просто неадекватно. Збараж у довгостроковій перспективі є більш привабливим в плані можливостей диверсифікації джерел надходжень, залучення інвестицій, надання ширшого спектру послуг держави, розвитку громади в цілому. Добровільність вибору людей, звісно, заслуговує на повагу, але необхідно також думати про більш-менш рівномірний розвиток усіх громад області і входження до складу однієї ОТГ не повинно створювати додаткових проблем в іншій громаді. А у випадку Збаража саме така ситуація могла мати місце, — підсумував Ігор Василів.

Додати коментар