Читайте нас в соціальних мережах

Із смолоскипами в руках сотні тернополян вийшли на ходу пам’яті Степана Бандери (фоторепортаж)

Субота, 01 січня 2022 22:34
Традиційна масштабна хода з нагоди дня народження провідника української нації Степана Бандери сьогодні, 1 січня, відбулася у Тернополі.

Цьогоріч колона учасників вирушила від Тернопільського міського стадіону імені Романа Шухевича, а не з площі Героїв Євромайдану, як це було завжди. Такі зміни в маршруті учасників пов’язані із цьогорічним перейменуванням стадіону.

Сотні представників націоналістичних організацій та усіх охочих тернополян із смолоскипами та стягами в руках пройшли центральними вулицями міста, зупинилися біля пам’ятника Степану Бандері. Щорічно смолоскипна хода у Тернополі відбувається з ініціативи ВО «Свобода».

Під час виступу голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко наголосив на тому, що Степан Бандера й сьогодні продовжує вести за собою націю.

– Степан Бандера розумів, що можна розбудити стихію, незламну націю, достукавшись до серця кожного. Коли українці піднімаються, то вони стають, наче весняна ріка, яка розливається та змітає усе на своєму шляху. Степан Бандера був променем надії, людиною, якій судилося повести за собою українську націю. Будучи юнаком, він мав великий авторитет, за ним йшли люди. Сьогодні ми бачимо, як проростають ідеї Бандери, дороговкази, настанови, бо він – не пам’ятник, не велике полотно, а потужний заклик до побудови самостійної та соборної України, про яку мріяло не одне покоління. Дуже важливо, щоб сьогодні ідеологія Степана Бандери заполонила серця кожного українця,  зазначив Михайло Головко.

Участь у ході взяв й голова Тернопільської районної ради Віктор Козорог.

– За словами Степана Андрійовича, в основі кожного ідеологічного політичного руху лежить два чинники – людина та ідея. В Бандери ці два чинники об’єдналися воєдино. Його постать сьогодні є об’єднавчим ідеологом нашої боротьби за самовизнання, право господарювати на своїй, Богом даній землі. У різні часи наші вороги пробували закинути нам, що Степан Андрійович є зрадником, колаборантом. Коли це не проходило, намагалися вселити думку, що Бандера не відіграв ключову роль у становленні української ідеї. Але ми добре знаємо його значення в українсько-визвольному русі. За покликом одного «Слава Україні» зараз відгукуються мільйони «Героям Слава!»,  наголосив Віктор Козорог.

Голова фракції ВО «Свобода» у Тернопільській міській раді Антон Горохівський під час виступу зазначив, що антиукраїнські сили навіть сьогодні бояться гасел Степана Бандери.

– Степан Бандера є одним із найяскравішим символів боротьби за українську незалежність. І навіть після своєї смерті є ворогом № 1 для російського імперіалізму та усіх антиукраїнських сил загалом. Сьогодні вже відкрито архіви, досконало вивчено історію Української Повстанської Армії, але до цього часу, на жаль, немає належного визнання Степана Бандери з боку держави. Такими заходами ми шануємо сторінки своєї історії, наших Героїв, передаємо пам'ять про боротьбу теперішнім та майбутнім поколінням,  підкреслив Антон Горохівський.  

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар