Читайте нас в соціальних мережах

«Опитування підроблено», — в селі Заруддя на Тернопільщині люди – проти насильницького приєднання до Збаразької ОТГ (фоторепортаж)

Четвер, 23 січня 2020 17:38
Мешканці села Заруддя на Тернопільщині обурені через, на їхній погляд, необ’єктивне та незаконне таємне опитування, згідно з результатами якого населений пункт повинен увійти до Збаразької ОТГ.

Селяни заявляють, що їхнє волевиявлення є зовсім іншим – Заруддя має увійти до складу Вишнівецької ОТГ. Про це краяни заявили на сесії сільської ради, яка відбулася учора, 22 січня. Люди зазначили, що таємне опитування пройшло з низкою порушень. По-перше, мешканцям попередньо не повідомили про дату збору соціологічної інформації. До того ж, один із днів опитування чомусь припав на святковий день – 6 січня (Святий вечір). Відтак, комісія не змогла застати вдома всіх жителів.

По-друге, окремі мешканці Заруддя наголосили, що члени комісії не всіх людей допускали до голосування.

—  Я поїхав за своїми справами. Приходжу додому, а мені рідні кажуть, що до них приходили, робили опитування. Батькові дали зробити волевиявлення, але матері чомусь не дали проголосувати,прокоментував один із місцевих мешканців.

—  Хто та де нам повідомляв про проведення голосування?  Чи, можливо, на вашому сайті була інформація про це? —  запитала краянка Оксана.

Натомість голова сільської ради Марія Постумент вважає, що результати голосування є легітимними. В комісію, що проводила опитування, ввійшли один депутат, один житель села і сама пані Марія. Загалом в голосуванні взяло участь 768 жителів Зарудянської сільської ради, що становить більше ніж 2/3 опитаних. Так, 542 людини проголосувало «за» Збаразьку ОТГ, 222 – «за» Вишнівецьку ОТГ. Загалом право голосу по списку мало 1060 чоловік.

Тому на вчорашньому сесійному засіданні винесли два питання: про визнання дійсними результатів таємного опитування і про приєднання села Заруддя до Збаража, в перспективі - до Збаразької ОТГ. Присутні у залі мешканці села підняли галас. Люди заявляли: як можна приймати які-небудь рішення на основі сфальсифікованого опитування?!

Надалі один із депутатів запропонував провести закрите засідання. Мовляв, депутати мають право.  Зрештою, долю Заруддя почали вирішувати на формально закритому засіданні, голосування продовжилось. Незадоволені таким просуванням справ мешканці не поспішали залишати сесію.

На засіданні також була присутня і заступниця голови Вишнівецької ОТГ Юлія Цимбалюк. Посадовиця висловила бажання виступити на сесії, однак їй не дозволили цього зробити. Все ж посадовець не залишила залу та в кінці таки звернулася до керівництва села. Заявила, що за Заруддям є борг понад 70 тисяч гривень за обслуговування пожежною Вишнівецької ОТГ їхнього села. Такі ж повідомлення Юлія Цимбалюк передала ще у три сільські ради, які мають здійснити перерархування грошей за роботу пожежників. Якщо кошти не буде сплачено, місцева ДСНС більше не зможе їх обслуговувати.

Варто зазначити, що на засідання сільської ради прийшло одразу чотири депутати Збаразької районної ради, які виявили бажання виступити. Та жодному з них місцеві народні обранці так слова і не надали. 

В підсумку, попри обурення місцевих жителів, депутати в кінці все ж проголосували за «згоду на добровільне об'єднання територіальних громад сіл Заруддя до Збаразької ОТГ». Семеро осіб були «за», троє – проти, а один утримався.

Багато людей залишилося незгідними з майже одноосібним рішенням сільського голови. Актив пообіцяв звернутися до поліції та прокуратури з відповідними скаргами.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар