Читайте нас в соціальних мережах

Володимир Гриців збирає пляшки для задоволення

Четвер, 21 серпня 2014 13:13
Володимир Гриців працює з деревом і називає себе звичайним робочим. Та вже три роки у його житті – незвичне захоплення. Чоловік колекціонує пляшки. Назбирав чималу колекцію. Експонати – шукає на горищах, викопує і купує.  

 

Захоплення з’явилося несподівано

Сьогодні у його колекції десятки пляшок. Точного підрахунку не веде, адже колекцію зберігає і в квартирі, і у підвалі. Пригадує, з чого все починалося. Сподобалася одна пляшка і одна за одною почала створюватися колекція. Перша була проста, без написів, незвичної форми. «У неї було довге горличко і цим пляшка мені запала в душу. Щоправда, зараз її у колекції немає. Натомість – маю безліч інших» - розповідає Володимир.

У колекції – маленькі пляшечки від ліків чи парфумів

Колекціонера цікавлять пляшки особливої форми, з гербом або підписом виробника. Зараз найцінніша пляшка у колекції Володимира – пляшка Йозефа Бачевського. «У Львові був такий відомий виробник алкогольної продукції. На початку минулого століття він був відомий і в Україні, і у Європі. Вони весь час оновлювали форми пляшок, усі були дуже цікаві, і якість була відповідна. Пляшка, яку маю – літрового об’єму, скло – голубого кольору, а особлива вона цікавою структурою скла. У ньому всередині дуже багато бульбашок. Зараз скло зовсім інше, адже під тиском ллється. Раніше і технологія була інша. Думаю, у цій пляшці було вино» - розповідає Володимир. Пляшку дістав на одному горищі. Але основне поступлення – через Інтернет. Пляшки для колекції замовляє на спеціалізованих сайтах. Одного разу Володимиру дісталася пляшечка від церковного масла, її він перепродав бо на даний момент цей напрямок колекціонера не цікавить.

Серед експонатів немає сучасної тари

Сучасні пляшки колекціонера не цікавлять. Найдавніша пляшка у його колекції кінця ХІХ століття. Але, каже Володимир, на вигляд визначити час існування пляшки важко.

На пляшки вже витратив не мало коштів. «Взагалі пляшки колекціонери часом купують навіть по тисячі доларів за одну. У мене найдорожча коштує гривень 300. У мене немає таких фінансів, щоб купувати дуже дорогі пляшки. Я простий трудяга, тому мені залишається збирати те, що було у нас тут розповсюджене» - каже Володимир Гриців.

Мріє про пляшки Бачевського

Колекціонування пляшок поступово стає популярнішим. Хоча, коли Володимир починав – мало людей було, які цим цікавилися. Колекція займає багато місця. Хочеться все оформити, але бракує часу. Дружина не дуже в захваті, бо багато місця займає.

У колекції Володимира вже назбиралося багато цікавих експонатів. «Пляшки від мінеральної води, наприклад, без основи, лежачі. Вони з Англії, наскільки мені відомо, приблизно кінець ХІХ – початок ХХ століття. У мене вся колекція датується цим періодом. Якщо розібратися – вони всі закордонні, Австрія, Польща, Чехія. України тоді не було. Багато тари часів війни, адже солдатам постачали алкоголь. Пляшки – збереглися» - розповідає колекціонер і додає: «Раніше пляшки були цікавіші, тому їх і колекціонують. Зараз пляшки не цікаві. Все голе, з етикеткою. А колись в  тренді були рельєфні написи. Це мабуть здорожчувало виробництво пляшки, але така тара цікава. Фірмовий знак – це родзинка пляшки».

На цьому колекціонер не збирається зупинятися. І вже має мрію, пов’язану з захопленням. Хоче до колекції усю підбірку пляшок Бачевського.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ