Читайте нас в соціальних мережах

Живуть на дві країни та вирощують фундук і оливки: родина з Тернопільщини організувала прибуткові бізнеси

Субота, 16 жовтня 2021 14:00
Павло та Галина Очеретяні з Тернопільщини живуть на дві країни - Україну та Італію, та на дві країни організували бізнеси - на фундуках та оливках.

Більшість часу родина Очеретяних проживають в Італії, де мають хороший бізнес на оливках. 

Три роки тому родина взяла в оренду невеличкий оливковий сад площею 3 га, де росте близько 350 дерев. Вирощують олійні оливки. Зі слів Павла, особливих проблем із доглядом немає, адже обробіток такий, як і фундукових дерев. Єдина особливість — зібрати вчасно та переробити.

"Збір оливок розпочинається після 10 жовтня. Для цього нам потрібно чотири робітники і затрачаємо чотири-п’ять днів. Середнього віку дерево дає до 30-40 кг, старе — до 100 кг плодів, з яких можна видушити 10-20, а то й 50 л олії екстра класу, розповідає Павло Очеретяний.

Всі етапи від початку збору і до перемелювання повинні відбуватися протягом 24 годин. Тільки так вдасться отримати якісну олію. Все налагоджено і з переробкою оливок, і з експортом за кордон. Оливкову олію «UA- GROUP» можна придбати й в Україні. Задоволення, звісно, не з дешевих, але і якість відповідає ціні.

В Україні, де сім'я Очеретяних буває два- три рази в рік, вдалося організувати бізнес з вирощування та продажу фундуку. 

Перші практики роботи на фундукових плантаціях в Італії  дуже захопили Павла, то ж він почав цікавитися технологією вирощування і загорівся бажанням закласти свій сад на верещаківській землі, що дісталася у спадок від бабусі. 

Так, у селі Верещаки, колишенього Лановецького району заклали фундуковий сад. 

"Перші дев’ять саджанців — подарунок від італійця, — зауважує підприємець. - Решта — теж з Італії, відбірні сорти, що найкраще адаптовані до українських кліматичних умов. Відтак, 9 років тому було закладено перший фундуковий сад, що на четвертий рік почав плодоносити". 

Сьогодні на 7 гектарах росте 3,5 тисячі фундукових дерев. Більшість — уже плодоносять. Зі слів Павла, при середньому врожаї можна зібрати 2-2,5 тонн горіхів з гектара. Наразі йому ще не вдалося досягнути такого результату, однак минулоріч вже збирали по 500 кг/га при тому, що рік був не врожайний. В недалекому майбутньому планують досягнути кращих результатів.

За дев’ять років підприємницької діяльності Павлу вдалося не лише збільшити площі своїх садів, а й придбати техніку, вийти на український ринок, де верещаківський фундук купують кондитерські фабрики, мають вони замовлення й від приватних осіб. В асортименті — лущений, не лущений фундук, у вакуумній упаковці, для цього мають спеціальну лущильну і пакувальну машину.

Бізнес Павла Очеретяного можна назвати сімейним, адже завжди поряд дружина Галина, яка, якщо потрібно, і на трактор сяде, і за сапу візьметься. Зі збором, обробітком та збутом допомагає сестра Ірина Величко з чоловіком. Хотіли залучити до роботи й сільських людей, однак вони не надто поспішають.

На перспективу підприємець має багато сміливих планів, серед яких будівництво у Верещаках заводу по переробці та сушці горіха, збільшити площі фундука до 200 га. Якщо справи підуть добре, то обіцяє допомогти з благоустроєм рідного села і ремонтом доріг, а ще — створити робочі місця, посадити плантації обліпихи і смородини. Головне, щоб люди не були байдужі та підтримували ініціативи, пише lannews.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ