Читайте нас в соціальних мережах

За тернопільських фіскалів взявся бізнес-омбудсмен

Вівторок, 04 квітня 2017 11:14
Скандально-гучний і незаконний «наїзд» тернопільських фіскалів на місцевого сільськогосподарського виробника – ТОВ «Мрія Агро Підгайці» – завдяки численним журналістським розслідуванням, давно вже набув всеукраїнського розголосу.

Стисло нагадує суть конфлікту сайт «Фіскали в Україні».

У 2016-ому році слідчі управління фінансових розслідувань (колишня податкова міліція) Державної фіскальної служби у Тернопільській області  почали кримінальне переслідування Товариства за начебто несплату податків. Свідомо вживаємо вираз «за начебто», тому що претензії слідчих до приховування фірмою  податкового платежу за 2015-ий рік – абсолютно безпідставні. У 2015-ому підприємство  ТОВ «Мрія Агро Підгайці» лише планово готувало землю для майбутніх посівів, врожаю не збирало, прибутків не отримувало, а відтак – податкових зобов’язань не  мало. І всі ці факти фірма, коли на неї «наїхали», підтвердила документально.

Але податківці механізм «пресування» вже запустили і зупиняти його, навіть з огляду на беззаперечні аргументи «винуватців», не збирались. Навпаки – діяли зухвало і жорстко. Якщо не сказати – жорстоко… Арештували техніку, згноїли на полях і, у заблокованих арештом зерносховищах, врожай – 2016, цинічно застосовуючи протиправні методи проводили допити, обшуки, відбирали особисті речі працівників Товариства, намагались прослуховувати їх телефонні розмови. І, як не дивно, допомагав слідчим  у їх діяннях, той, хто мав би їх «прижучити» – прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Тернопільської області Володимир Гуль.

Але не так сталось, як фіскалами гадалось. Врешті-решт суди  розібрались і скасували  арешт техніки, а також зобов’язали Генеральну прокуратуру України зареєструвати кримінальне провадження і розпочати  розслідування порушень Закону, до яких вдавались тернопільські фінрозслідувачі. Тепер вже їм загрожує покарання за статтями 206  та 364 Кримінального  кодексу. Це, розшифруємо – протидія законній господарській діяльності та зловживання владою і службовим становищем.

І, думаєте, «наїзд» на цьому припинився? Та де там… Фінрозслідувачі виявились настільки суворими, що і після судових рішень продовжували свої безчинства – не повертали документи на техніку, знову блокували роботу підприємців. І нарешті, здається, «доблокувались» до того, що дурна слава про їх «безпредєл» докотилась до інституції захисту бізнесу  європейського  масштабу.

Коротка інформаційна довідка. 26-го листопада 2014-го року Кабінетом міністрів України, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співробітництва та провідними вітчизняними підприємницькими асоціаціями була створена Рада бізнес-омбудсмена. Ця Рада,зокрема, отримала повноваження боронити українських підприємців від  корупційних зазіхань та  порушень їх законних інтересів. А  очолив Раду бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.

Днями, саме за підписом пана Шемети, спеціальні звернення від Ради бізнес-омбудсмена отримали прокурор Тернопільської області В’ячеслав Перч, начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат та його перший заступник Віталій Дума, який якраз і керує фіскалами-фінрозслідувачами. Ці звернення стали результатом розгляду Радою скарги ТОВ»Мрія Агро Підгайці» на незаконні дії податківців. У зверненнях, надісланих до Тернополя, факти порушень, вчинених слідчими, названі, цитуємо:»…численними, обґрунтованими та такими, які заслуговують на увагу та детальне вивчення».

У своєму зверненні бізнес-омбудсмен Альгірдас  Шемета просить силовиків-високопосадовців, знову цитуємо: «…здійснити перевірку обставин та фактів, викладених у скарзі ТОВ»Мрія Агро Підгайці» і за наслідками проведеної перевірки прийняти відповідне процесуальне рішення за вимогами КПК України».

Чи заспокояться на цьому «найсуворіші у світі» тернопільські фіскали-розслідувачі, чи понесуть вони покарання за свої безчинства? Маємо намір згодом розповісти про це…

Документи та матеріали для публікації надав адвокат ТОВ “Мрія Агро Прідгайці” Дмитро Поліщук

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ