Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 31 січня

П'ятниця, 31 січня 2020 00:00
  31 січня 1525 року – власник і уродженець Баворова Вацлав Баворовський, який володів також селом Петриків, отримує від короля за службу у довічний дар обидва береги річки Серет у Петрикові, також обидва береги в селі Пронятин з метою створення ставу для відгодівлі риб. З нез'ясованих причин Вацлав Баворовський не скористався із цього дару. На цьому місці тепер знаходиться Тернопільський став.

31 січня 1916 року - відкрита залізнична лінія Кам'янець-Подільський - Гусятин.

31 січня 1918 року – у м.Прага помер український фізик і електротехнік, винахідник, організатор науки, громадський діяч, перекладач, уродженець Гусятинщини Іван Пулюй. Першим зробив знімок із використанням X-променів, які згодом названо «рентгенівськими»).

31 січня 1926 року – народилася знана українська художниця-писанкарка, яка змалку жила й працювала в Бережанах, Тетяна Осадца. У 1950 році разом з чоловіком емігрувала до США де професійно зайнялася історією українського писанкарства. На основі зібраних і вивчених наукових матеріалів розписала тисячі писанок, орнаментованих у традиціях різних регіонів і етнічних груп України. Таня Осадца є автором ряду наукових праць. Серед них заслуговує на особливу увагу дослідження “Писанки та їх символіка” видане Українським музеєм в Нью-Йорку 1980 року. Шістдесят її картин знаходяться в українських музеях Львова, Києва, Тернополя і Бережан. Почесний громадянин міста Бережани.

31 січня 1946 року – на хуторі Довжок біля села Бошківці Шумського району відбувся бій сотні ВО-3 УПА-Захід «Рубачі» (командир Ярослав Горчик-«Гамалія») з НКВС Тернопільської області (знищено 6 і поранено 4 військовослужбовці).

31 січня 1946 року – в с.Шумляни Підгаєцького району повстанці знищили начальника Гребенківського райвідділу НКВС Київської області Річкова, який прибув на Тернопільщину длл забезпечення підготовки до виборів у Верховну Раду СРСР.

31 січня 1988 року – в с.Залісці Збаразького району народився український військовик, сержант-інструктор відділення зв'язку Збройних сил України Андрій Чабан. Загинув 24 липня 2015 року біля Первомайська від кулі снайпера, врятувавши побратимів від загибелі ціною власного життя - група потрапила в засідку. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

31 січня 2015 року – в с.Чорнухиного Попаснянського району Луганської області загинув український військовик, солдат 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, уродженець с.Панівці Борщівського району Михайло Григоришин. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

31 січня 2015 року – на Донбасі загинув український військовик, уродженець с.Вербів Бережанського району Володимир Дідух. У зоні АТО служив водієм-санітаром, разом з медиками перевозив у швидкій поранених. Загинув під час обстрілу з танку взводного опорного пункту «БАЛУ». За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ