Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 26 грудня

Четвер, 26 грудня 2019 00:00

26 грудня 1804 року – на Заліщиччині народився церковний діяч, письменник Григорій Савчинський. Брав участь у з’їзді українських учених 1848 року в м. Львові, друкував свої твори вже в перших числах першої української газети-журналу «Зоря Галицька», автор антиалкогольних творів, перший популяризатор вирощування кукурудзи. Був рідним дідусем славетної співачки Соломії Крушельницької по лінії матері.

26 грудня 1851 року – в Копичинцях народився історик, доктор церковного права, професор, літератор Тадеуш Ґромніцький. Помер 17 грудня 1939 р. у м. Кракові (Польща).

26 грудня 1895 року - до Збаража приїхав Іван Франко. Виступав на селянському вічі. Познайомився з Антоном Грицуняком, розповідь якого лягла в основу повісті «Свинська конституція».

26 грудня 1899 року – у селі Одрехова Сяноцького повіту (тепер територія Польщі) народився ігумен монастиря Чину Найсвятійшого Ізбавителя (отців Редемптористів) в Тернополі. отець Іван Зятик 5 січня 1950 р. арештований НКВС. Спочатку відбував покарання в Золочівській тюрмі, опісля вивезений в Озерлаг Іркурської області У Велику П'ятницю 1952 р. його сильно катували. Помер 17 травня 1952 року.

27 червня 2001 р. у м. Львові під час Святої Літургії у візантійському обряді за участі папи Івана Павла ІІ відбувся обряд беатифікації Миколая Чарнецького і 24 Співмучеників, серед яких був о. Іван Зятик.

26 грудня 1939 року - наказом Народного комісаріату освіти УРСР реорганізовано регіональний Подільський музей і на його базі створено Тернопільський обласний історико-краєзнавчий музей. До новоствореного закладу були передані також експонати музею “Рідна школа”, мистецька колекція замку Потоцьких у Поморянах та Кудринецького замку, а відтак і матеріали інших приватних музеїв, що існували на Тернопіллі. У новому статусі музей декілька разів міняв місця знаходження, а від червня 1941 р. понад 27 літ займав давню триповерхову споруду на вулиці Музейній, у центральній частині міста. Нині на цьому місці знаходиться будівля Управління внутрішніх справ області. У грудні 1982 р. музей переходить у спеціально побудоване приміщення, де знаходиться й досі.

26 грудня 1939 року - нарком юстиції УРСР видав наказ «Про початок роботи обласних управлінь Народного комісаріату юстиції, обласних і народних судів у західних областях України». Згідно з цим документом обласні управління Наркомату юстиції повинні були розпочати свою роботу з 1 січня 1940 р. З цього ж часу мали розгорнути діяльність обласні та вже створені народні суди. їх організація покладалася на обласні управління Наркомату юстиції. За поданням останніх були затверджені штати судів. Була визначена також мережа дільниць народних судів. Намічалось створити у Тернопільській області 57 таких дільниць.

26 грудня 1939 року – Предстоятель УГКЦ митрополит Андрей Шептицький таємно вислав до Ватикану лист, в якому інформував про більшовицькі репресії в Західній Україні.

26 грудня 1940 року - відбулась сесія Тернопільської обласної Ради депутатів трудящих, на якій обрано виконавчий комітет і постійно діючі комісії. Основна діяльність виконкому “була спрямована на здійснення соціалістичних перетворень”, зокрема й у сфері культури.

26 грудня 1966 року – у США помер правник, громадський і політичний діяч, Міністр внутрішніх справ в уряді Українського Державного Правління 1941 року, уродженець Гусятинщини Володимир Лисий.

26 грудня 2008 року – у Тернополі урочисто відкрито пам’ятник Провіднику ОУН Степану Бандері. Розташований у парку імені Тараса Шевченка, перед обласною державною адміністрацією на вул. Соломії Крушельницької. Висота гранітного постаменту - 2,5 м, висота бронзової фігури в повний зріст - 4 м. Скульптор – Роман Вільгушинський.

26 грудня 2013 року - Тернопільські журналісти обурені ситуацією, пов'язаною з насильством проти працівників ЗМІ. Представники тернопільських ЗМІ підписали та занесли в обласне управління міліції спільну заяву, в якій, серед іншого, вимагають відставки Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та забезпечення об'єктивного розслідування побиття Тетяни Чорновол та усіх інших злочинів проти журналістів та активістів Євромайдану.

25 грудня 2015 року - в Тернополі провели велозаїзд «Санта на велосипеді». Передноворічний захід був спрямований на привернення уваги до розвитку велоінфраструктури в місті. Організатором заходу виступила громадська ініціатива «ВелоТернопіль». З Театрального майдану учасники велозаїзду вирушили центральними вулицями міста.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ