Читайте нас в соціальних мережах

Як вибрати пральну машину: основні критерії

Вівторок, 21 вересня 2021 16:26
Як вибрати пральну машину: основні критерії
Як вибрати пральну машину: основні критерії

Життя без пральної машини представити складно. Ця досить велика побутова техніка дозволяє заощадити час і автоматизувати ручне прання. Сьогодні сучасна побутова техніка представлена у великій різноманітності, що ускладнює вибір. Пристрій, як правило, отримується на декілька років і покупець хоче мати гарантію того, що агрегат справно працюватиме. Тому до вибору слід підходити ретельно.

Типи пральних машин

Щоб купити пральну машину вдало, слід спочатку розібратися в основних типах пристроїв, які представлені на ринку. Користувачі даного приладу підтвердять, що найважливішим для них є легкість обслуговування і широкий функціонал. Саме ці показники визначаються типом управління. 

  • Механічне 

Такі варіанти зустрічаються все рідше, але вважаються надійнішими пральними машинами, які перевірені часом. Схема роботи досить проста - після повороту вимикача, замикаються контакти і активується вибрана функція. Для кожного типу тканини необхідно вручну створювати режим. Важливий недолік такого типу управління - вимагає участь людини у процесі прання. Для спрощення налаштування режиму прання, над кожною клавішею нанесені малюнки, які розшифровують її роботу. Деякі агрегати з механічним типом управління устатковані функцією визначення рівня води. Ця функція дістала назву "автозважування".

 

  • Електроне 

Пральна машина автомат має можливість розширеного і точнішого контролю. Як правило, такі пристрої коштують значно дорожче за механічних. Усі вибрані завдання відображаються на спеціальній панелі - температура, швидкість обертання барабана, час полоскання, кількість необхідної води і навіть несправності агрегату. Під час прання можна регулювати задані параметри - встановлювати свої власні програми, змінювати кількість полоскань, температуру води. Електронні агрегати мають мінімум частин, що рухаються, що скорочує швидкий знос деталей. Окрім цього електронний пристрій безпечніше, оскільки в час аварійної ситуації машинка визначає проблему і купірує неполадку. Купити пральну машину автомат не складно, головне обрати потрібний функціонал. 

Тип завантаження

Залежно від типу завантаження білизни, всі пральні машини напівавтомат поділяються на:

  • Вертикальні

У такі пристрої білизна завантажується згори в два етапи - спочатку відкривається зовнішній люк, а далі сам барабан. Сучасні пристрої мають автоматичну систему парковки барабана. Пральна машина з верхньою загрузкою має важливу перевагу - при завантаженні не потрібно буде нахилятися. Окрім цього, ви можете вже під час прання, докладати речі, якщо не встигли. З недоліків такого типу агрегату можна відмітити неможливість використання кришки в якості додаткової полички.

  • Фронтальні 

Пральні машини автомат з фронтальною загрузкою мають попереду пластиковий або металевий люк. Для завантаження необхідно нагинатися, що є недоліком такого типу пристрою. Під час прання двері заблоковані, тому докласти білизну не вийде. Перевага такого варіанту - дуже зручно класти всередину барабана, верхню частину можна використати як додаткову вільну поверхню.

Спосіб установки

Окрім правильного вибору пральної машини вертикальної, слід встановити прилад дотримуючись певних правил:

  • Перший етап - вважається підготовчим. В цей час підбирається найбільш оптимальне місце установки. Поблизу повинна знаходитися розетка, усі шланги і каналізаційний злив повинні легко підключатися до агрегату;

  • Другий етап - з привезеного агрегату необхідно зняти обгортку, яка зазвичай щільна і об'ємна для безпечного транспортування. Далі витягніть усі заглушки і на їх місце встановіть пластмасові;

  • Третій етап - підключення пралки з сушкою до електромережі. Для цього потрібно встановити пристрій на рівну і міцну підлогу. Обов’язково потрібно відрегулювати опори та контргайки;

  • Четвертий етап - підключення до каналізаційного зливу та водопостачальної мережі. Після цього потрібно вхолосту запустити один із режимів прання. Це необхідно, щоб зсередини видалити бруд та перевірити якість роботи. 

Тип приводу і двигуна

Сучасні пральні машини з сушкою мають три основні типи двигуна: 

  1. Колекторний - такий варіант складає велику частину ринку. Відмітна особливість колекторного мотора - наявність щіток. Під час роботи пристрою можна почути як-ніби шерех, який створюють ці щітки, рухаючись усередині. Розташовується мотор в нижній частині пральної машини напівавтомат і з'єднується з барабаном за допомогою ременя. Як правило, агрегати невеликих розмірів, працюють від постійного і змінного струму, мають доступну ціну і просту електросхему;

  2. Асинхронний -  буває два і трифазним, останній варіант частіше зустрічається. Складається такий пристрій з нерухомого статора і ротора. Ротор розташовується внизу пристрою і завдяки йому починає обертатися барабан. Асинхронний двигун легкий в обслуговуванні і працює досить тихо;

  3. Інверторний - це двигун нового покоління. Як і колекторний, має статор, називається ще двигуном з прямим приводом. Таку назву отримав, оскільки кріпиться безпосередньо до барабана і не потребує ременя. Інверторна пральна машина з сушкою має просту конструкцію, високий ККД, а також є компактною.

Габарити і максимальне завантаження

Одним з ключових параметрів, на який потрібно спиратися перед тим, як купити пральну машину - габарити пристрою. Громіздкий агрегат в невеликій ванні або кухні з'їдає простір, який можна раціональніше використовувати. Найбільш компактними вважаються моделі з вертикальним завантаженням, оскільки глибина складає 40-45 см. Відсутність люка, що відкривається попереду, допомагає заощадити простір, а ширина таких агрегатів, як правило складає 60 см. Пристрої з фронтальним типом завантаження мають більшу різноманітність розмірів. Окрім габаритів важливо визначитися з показником завантаження. Для невеликої сім'ї буде достатньо 2-3 кг (міні пральна машина), якщо у вас є дитя, розгляньте моделі із завантаженням до 5 кг. Великим сім'ям краще вибрати агрегат із завантаженням 7-9 кг.

Клас енергоспоживання, витрата води і рівень шуму

Якщо ви практична людина, задаючись питанням як вибрати пральну машину, ви точно звернете увагу на показники економічності. Розібратись, скільки електроенергії буде використовувати ваш агрегат можна звернувши увагу на маркування. Звичайно краще обирати пристрій з енергоспоживанням А, А+, А++, А+++. Крім цього, потрібно дізнатися, скільки використовує води ваш пристрій в середньому на місяць. Звичайно для міні пральної машини і великогабаритної це будуть різні показники. Також намагайтеся обрати агрегат, який не дуже шумний. Цей показник дуже актуальний для житла, де тонкі стіни. 

Якість прання і віджиму

Обираючи пральну машину з баком  чи без, кожній господині хочеться, щоб прилад добре видаляв плями та бруд. Щоб допомогти клієнтові з вибором, була розроблена шкала ефективності. спираючись на неї, можна купить пральну машину автомат, яка буде якісно прати. Щодо класу віджиму, краще обирайте моделі з позначкою А. Вона вказує не тільки на якість прання, но також сухість білизни. 

Наявність додаткових програм

Перед тим, як пральну машину купити, слід визначитися із функціоналом. Сучасні машини мають велику кількість додаткових функцій, які значно спрощують процес прання. Найбільш затребуваними є:

  • Відкладений старт - функція дає можливість розпочати прання в запланований час;

  • Ручне прання - барабан ледве похитується, тому речі дуже дбайливо перуться;

  • Швидке прання - цикл скорочується. Використовується дана функція для мало забрудненої білизни;

  • Контроль балансу - під час всього циклу прилад контролює, щоб із речей не утворювався єдиний ком. Це дозволяє якісно і ретельно виперти речі;

  • Fuzzy Logic - пристрої з такою опцією автоматично визначають ступінь забруднення і підбирають режим;

Пряме впорскування - миючі засоби попадають одразу у барабан, рівномірно розподіляючись по білизні. Це економить побутову хімію, а також воду.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ