Читайте нас в соціальних мережах

Лікування стенозу клапана легеневої артерії

Середа, 12 травня 2021 14:54
Лікування стенозу клапана легеневої артерії
На стеноз клапана легеневої артерії припадає 90% всіх випадків легеневого стенозу. В основному це вроджений порок, який виявляють у новонароджених.

Він є результатом порушення внутрішньоутробного розвитку у плода під впливом інфекцій, токсинів або генетичних мутацій. Ви можете пройти лікування стенозу клапана легеневої артерії за кордоном: в кращих клініках світу проводяться безпечні операції і малоінвазивні процедури.

Чи потрібне лікування

Захворювання не відноситься до тяжких вад. Часто воно тривалий час не дає симптомів, особливо якщо це 1 стадія. Іноді патологію виявляють у дорослих.

Однак при ранній діагностиці потрібно своєчасна корекція. Якщо порок серця не усунути, то з часом розвивається серцева недостатність.

Як правило, втручання виконують не відразу після виявлення, а після трьох років. Більшість пацієнтів отримують лікування у віці від семи років. Але у важких випадках, якщо потовщується правий шлуночок через перевантаження, корекція проводиться раніше, в тому числі в перший рік життя.

Для лікування патології зазвичай досить малоінвазивної процедури. Зрідка виникає необхідність в хірургічній операції.

Балонна вальвулопластика

Мінімально інвазивна балонна вальвулопластика - процедура, розроблена в кінці XX століття. Сьогодні вона вважається основним методом лікування легеневого стенозу, який застосовується у більшості пацієнтів.

Переваги цієї процедури:

  • мінімальна інвазія;
  • не вимагається розрізів на грудній клітці;
  • не потрібна реабілітація;
  • майже немає болю в відновлювальному періоді;
  • мінімальний термін перебування в лікарні;
  • хороші довгострокові результати: стеноз клапана легеневої артерії не розвивається повторно;
  • ризик ускладнень не перевищує 1,5%;
  • ризик смерті під час процедури або незабаром після неї близький до нуля.

Операційний доступ здійснюється через короткий розріз на нозі. Лікар вводить в стегнову артерію катетер. Він доставляє до серця балон. Його встановлюють в області клапана легеневої артерії. Потім в балон нагнітається фізрозчин з рентгеноконтрастною речовиною. Він роздувається і розширює отвір. По завершенню процедури катетер витягають, рану вшивають. Все внутрішньосудинні маніпуляції виконуються під контролем рентгена. Ризик рецидиву становить близько 15%. Більшість випадків повторного розвитку легеневого стенозу спостерігаються в перші 5 років після виконання балонної вальвулопластики. Якщо хвороба рецидивує, ендоваскулярна процедура проводиться повторно.

Хірургічне лікування

Зрідка застосовують інші варіанти лікування: реконструкція клапана легеневої артерії або його протезування. Це відкриті хірургічні втручання, які виконують через великий розріз на грудях.

Операція необхідна, якщо:

  • кільце клапана або легеневої стовбур недорозвинені;
  • дисплазія стулок;
  • розвиток недостатності клапана на додаток до звуження його просвіту.

Для протезування використовують тільки біологічні клапани. Механічні мають більший термін служби, але вони часто ускладнюються тромбами, навіть якщо пацієнт довічно приймає антикоагулянти. Біологічні клапани вимагають заміни через 10-20 років або пізніше. За кордоном застосовуються новітні протези, які можуть прослужити до 30 років.

З огляду на те, що операції проводяться в дитинстві, через деякий час цим хворим потрібно репротезування. У спеціалізованих зарубіжних клініках воно може бути виконано мінімально інвазивним методом. Новий клапан ставлять поверх старого. Навіть якщо терміну його служби не вистачить на все життя, ця маніпуляція принаймні зможе відстрочити потребу в хірургічному втручанні і зменшити кількість операцій на відкритому серці, які повинна перенести людина протягом життя.

Куди звертатися

Ви можете пройти діагностику та лікування захворювання за кордоном, щоб отримати кращі результати. Фахівці компанії Booking Health підберуть для вас необхідну лікарню і організують поїздку. На нашому порталі можна порівняти ціни і вигідно забронювати медичну програму. Користуючись послугами Booking Health, ви не тільки можете отримати допомогу найвищого рівня, але й заощаджуєте до 50% - вартість операції знижується за рахунок відсутності коефіцієнтів для іноземних пацієнтів.