Читайте нас в соціальних мережах

Тернополянам розповіли, чим небезпечні укуси комарів

Середа, 17 липня 2019 16:16
У Тернопільській області за 2018 рік зареєстровано 2 випадки завізної малярії. Які наслідки укусів комарів та як від них вберегтися розповіли у Лабораторному центрі.

Найбільша небезпека заразитися малярією є в країнах Африки, Центральної Південної Америки, Азії. В Україні випадків місцевої малярії з 1999 року зареєстровано не було, проте щороку реєструються завізні випадки малярії, в т.ч. з летальним завершенням", повідомляє ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України".

Через укуси комарів є небезпека заразитися дирофіляріозом (глистяне захворювання). Насмоктавшись крові хворої тварини, комар може занести личинки дирофілярій людині. Окрім цього, укуси комарів можуть спричинити запалення шкіри, сильно сверблячі набряки і почервоніння, інколи папули.

В нашій місцевості умови для розвитку комарів надзвичайно сприятливі: клімат, водні ресурси, рослинність.

Значну частину території Тернопільської області займають ліси з чагарниковим підліском, багато водоймищ, заболоченість, значне зволоження: відносна вологість становить 70-80%, середня температура повітря коливається від – 5°С у січні до +20°С у липні, – все це створює сприятливі умови для розвитку та активної життєдіяльності комарів. 

Захист від укусів комарів повинен здійснюватися як під час перебування в приміщенні, так і поза ним. Для попередження зальоту комарів до приміщення вікна повинні бути засітчені.

Комарі нападають на людину найчастіше ввечері. В цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла (одяг з довгими рукавами, довгі брюки, сукні та ін.). Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням, для запобігання нападу комарів, слід змащувати репелентами у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів.

Комарі не люблять різних специфічних насичених запахів. Зокрема камфори, цитрусових, гвоздики, кедрової олії та валеріани. Декілька крапель цих природних засобів можуть на деякий час їх відлякати. А щоб шкіра не свербіла якщо все ж таки вкусив комар, її треба обробити розчином соди (2 ч.л. на стакан води).

Знищення комарів у приміщеннях проводять за допомогою електрофумігаторів, інсектицидних спіралей, аерозольних препаратів. Краще запобігти укусам, ніж потім лікувати їхні наслідки.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар