Читайте нас в соціальних мережах

Фахівці розповіли, що діється з водою в криницях Тернопільщини

Понеділок, 14 вересня 2015 08:49
Фахівці Тернопільського обласного управління водних ресурсів розповіли, як зміни клімату вплинули на водні ресурси Тернопільщини.
 
 
«В усі пори року територія області перебуває під впливом циклонів, які формуються над Атлантичним океаном. Улітку вони приносять значну хмарність, опади, зниження температури, а взимку - потепління, відлиги, снігопади. – кажуть в управлінні. - Так вважалося до останнього часу, адже аналіз середньорічної кількості опадів по області показує наступне: 2012 рік – 738 мм, 2013 рік – 721 мм; 2014 рік – 529 мм. За перше півріччя 2015 року – 228,9 мм, в тому числі за липень – 39,6 мм. До 2 вересня 2015 року зберігалася спекотна погода зі значним недобором опадів, а на більшій частині території області з їх повною відсутністю».
 
Фахівці пояснюють, що водний фонд області складається з поверхневих (річки, ставки, водосховища) і підземних вод, між якими існує прямий зв'язок.
 
«Високий температурний режим повітря, відсутність опадів стали причиною обміління водойм, висихання джерел та частковим пересиханням малих річок. В підсумку - це призвело до пониження рівнів ґрунтових вод та до відсутності або зменшення води в колодязях», - розповіли в управлінні облводресурсів.
 
На думку спеціалістів, зміни регіонального клімату в сторону потепління потребують вирішення питання адаптації у використанні, охороні та відтворенні водних ресурсів, а також збереження їх водного балансу.
 
«Для запобігання явищам посухи та їх наслідкам, водокористувачам необхідно дотримуватися вимог чинного законодавства. – вважають фахівці Тернопільського обласного управління водних ресурсів. - Збереження поверхневих, підземних вод, охорона їх від забруднення та засмічення забезпечить не тільки комфортні умови для життя людей, їх виробничої діяльності, але і саму можливість існування біосфери довкілля».
 
А, оскільки, водні ресурси відіграють важливу роль у розвитку народного господарства, то й вплив кліматичних умов повинен враховуватись у прогнозах щодо розвитку економіки нашого краю.
 
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ