Читайте нас в соціальних мережах

З карти Тернопільщини зникло «радянське» село

Вівторок, 08 вересня 2015 18:41
У Тернопільському районі громада проголосувала за зміну назви їхнього рідного села. Йдеться про населений пункт Жовтневе, від якого, за словами голови сільради, так і віяло «совком».

Так, свою передостанню назву (Жовтневе, - авт.), село отримало у 1957-му році і присвячена вона була 40-річчю Жовтневої революції. Тут навіть колгосп був «імені 40-річчя Жовтня». До цієї назви село йменувалося Чернелів-Мазовецький. А після Другої світової війни офіційно позначалося як с. Жукове – у пам'ять про командувача I-го Українського Фронту – маршала Жукова, штаб якого там знаходився під час завершальної стадії Проскурівсько-Чернівецької операції 1944 р. Після Помаранчевої революції, у 2004-му, село хотіли назвати «Помаранчевим». Наступного разу про таку зміну заговорили 23 лютого цього року під час сільського віче, що було присвячене Небесній сотні. І ось зараз лише місцеві жителі домоглися свого.

Та й не з волі самих лише селян назву в скорім часі змінять – згідно із ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», село підлягало перейменуванню. Варіантів нової назви було аж три, втім все вирішила більшість.

- Були проведені громадські слухання, в ході яких пропонували обрати найбільш прийнятну для людей назву: Соборне, Чернелів чи Топільче, - розповідає журналістам сайту «Тернополяни» місцевий житель Олег Коцюба. – Громада вже й раніше більше схилялася до перейменування на Соборне, і голосування лише підтвердило це – більше сотні людей підтримали цей варіант, інші два мали тільки по два голоси.

Голова сільради (вже тепер) села Соборне каже, що залишилось вирішити лише деякі питання, пов’язані із документами. За словами Михайла Дручка, жителі населеного пункту жодних незручностей щодо перейменування їхнього села не відчують, адже все це – не більше, ніж формальність.

Додати коментар