Читайте нас в соціальних мережах

Верховний суд виправдав архітектора з Тернопільщини, підозрюваного в отриманні 1,5 тис доларів хабаря

Четвер, 18 квітня 2024 20:30
Днями, Верховний Суд остаточно виправдав архітектора з Тернопільщини, підозрюваного в отриманні 1 тис. 500 доларів неправомірної вигоди.

Про це повідомляє Тернопільський апеляційний суд. 

Колегія суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду відхилила касаційну скаргу прокурора на ухвалу Тернопільського апеляційного суду від 31 серпня 2023 року стосовно виправданого Юрія С.

"Органом досудового розслідування Юрій С. підозрювався в отриманні 1 тис. 500 доларів США завдатку за виготовлення будівельних паспортів. Відповідно до обвинувального акту, в середині листопада 2019 року до Юрія С., який обіймав посаду начальника відділу містобудування та архітектури Тернопільської районної державної адміністрації (посада належить до категорії “Б” посад державної служби), звернувся чоловік на ім'я Віктор і повідомив про намір викупити в селі Івачів Долішній земельні ділянки та збудувати 7 котеджних будинків. Відвідувач попросив посприяти в отриманні будівельних паспортів і познайомити з архітектором. Юрій С. пояснив, що паспорти виготовляються безкоштовно у ЦНАП. Однак для отримання дозволу на будівництво необхідно подати пакет документів. Також він познайомив Віктора з архітектором Олегом Ш. і пояснив про необхідність виготовити робочий проєкт. Потому обумовили вартість проєктної документації: 600 доларів США – за один котедж, а загалом 4 тис. 200 доларів США. У подальшому Віктор декілька разів телефонував і просив зустрічі, однак Юрій С. відмовляв, щоразу пояснюючи, що будівельний паспорт видається безкоштовно, та радив викупити земельну ділянку і підготувати документи. 29 листопада 2019 року Віктор прийшов знову та познайомив Юрія С. із А.К., представивши його своїм племінником, і сказав, що надалі той займатиметься виготовленням документів", - повідомили у суді. 

Далі, 1 грудня 2019 року А. К. прийшов до Юрія С. без попередньої домовленості і приблизно годину чекав, поки той звільниться. Потім викликав посадовця у коридор, сказав, що документи готові та запитав, чи до кінця тижня йому видадуть будівельні паспорти. Юрій С. пояснив, що документи потрібно здати у ЦНАП, але за інструкцією будівельні паспорти надаються протягом 10 днів. Тоді А. К. сказав, що приніс 1 тис. 200 доларів США авансу. Юрій С. порадив віддати гроші архітектору, однак той наполягав: мовляв, дядько наказав віддати кошти особисто в руки Юрію С. Оскільки посадовець попередньо домовлявся з архітектором про зустріч, тому взяв гроші. Після цього Юрія С. затримали правоохоронці.

"Вироком Тернопільського міськрайонного суду від 29 травня 2023 року Юрія С. визнано невинуватим та виправдано на підставі п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК за недоведеністю в його діянні складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК (одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища). Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 31 серпня 2023 року вирок залишено без змін. Не погодившись із рішенням апеляційного суду, прокурор подав касаційну скаргу та просив ухвалу Тернопільського апеляційного суду скасувати та призначити новий розгляд справи у суді апеляційної інстанції. Уважав, що виправданий вчинив інкримінований йому корупційний злочин, а пред'явлених доказів достатньо для ухвалення обвинувального вироку", - повідомили у суді. 

Відтак, Верховний Суд, перевіривши матеріали кримінального провадження в межах доводів касаційної скарги, погодився з висновком Тернопільського апеляційного суду, що стороною обвинувачення поза розумним сумнівом не доведена винуватість Юрія С. в інкримінованому йому злочині, тому суд дійшов висновку про його виправдання за ч. 3 ст. 368 КК України.

 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ