Читайте нас в соціальних мережах

"Бігли по полю без окопів і укриттів, а ворог обстрілював нас градами", - 36-річний тернопільський артилерист

Понеділок, 25 березня 2024 18:00
36-річний військовослужбовець з Тернополя у лавах ЗСУ — вдруге. В АТО служив в танкових військах, відтак тепер, в артилерії — Танкіст. Таке псевдо отримав від колег, коли ті дізналися про його бойовий досвід.

Командир гармати Тернопільської артбригади на псевдо Танкіст розповів журналістам "20 хвилин Тернопіль" про перші дні війни, перші бої та ситуацію на фронті стано на сьогодні. 

«25-го зранку телефонувала мама. Я їй не сказав, що сам пішов, сказав, що подзвонили, хоча, сумніваюся, що до когось дзвонили, ми йшли самі, знаючи, що у нас є обов'язок», - каже військовий. 

Чоловік у перший день повномасштабного наступу звернувся до військкомату у Збаражі, за розподілом потрапив до артилерії.

Географія бойових дій артилеристів майже та ж, за годинниковою стрілкою: Київщина, Північ, Схід, Південь. І переозброїлися зі старих радянських гаубиць на натівські також після звільнення столиці.

"Пишаюся своїм розрахунком, — підсумовує перший етап великої війни військовослужбовець, — ми влучили у важливі цілі: командний пункт, згодом — ППО, яке перешкоджало роботі нашого розвідницького БПЛА, а це — найцінніше. Певний час після оборони Київщини було незначне послаблення — заступили на бойове чергування — прикривали державний кордон, а далі — на Півдні, знову активні бойові дії, більше роботи, більше цілей. Танки, «саушки», артилерія, БМП, «буханки» — так звані газелі старого зразка, боєприпаси, — уже не рахуємо, а лише працюємо. І люди, і техніка у них — розхідний матеріал. Що б не говорили, це була друга армія світу — як за кількістю, так і за досвідом. Країна воює 100 років, ми не такі багаті, бережемо особовий склад, техніку. Чомусь вони вчаться від нас, щось ми черпаємо від них. Найважливіше у нашій роботі — відпрацювати і швидко втекти", - відзначив "Танкіст".

Порівнюючи з АТО, за словами захисника, це — та ж війна, однак тут більше засобів, динамічніше, нові технології — безпілотники. В АТО таких були одиниці, аеророзвідки майже не було, а зараз — розвідка, дорозвідка, артилерія. Та й і у ворога теж тоді не було так багато вогневих засідок.

Найближче до лінії зіткнення були за два кілометри. Це єдиний раз, коли їх артилерійський розрахунок так наблизився.

"Було завдання — знищити ціль глибоко в тилу ворога. Мети досягли, ціль знищили. Із найважчих моментів пригадав ситуацію, коли змушені були залишити вогневу позицію. Ворог вів аеророзвідку і обстрілював нас градами, ми бігли по полі і в посадці без окопів і укриттів. Ми встигли втекти, всі цілі, тепер навіть згадуємо жартома. Жарти полегшують сприйняття війни. Всюди вистачає їх дотепів. Наприклад, старшина якось привіз їм харчі під час обстрілів, їх криє градами, вони, відходять, а старшина хвилюється, щоб не забули, тікаючи, порожні баки з їжі. Є багато кумедних історій, всіх не пригадаєш, буденність не запам'ятовуються — найгірше, коли війна переходить в буденність", - зізнається воїн. 

Однак найкраще допомагає відволіктися від війни відпустка, перебування вдома, тут допомагають забути про бойові позиції та відновитися робота і, звісно, рідні.

Одне тільки смутило у відпустці військовослужбовця. Це фрази знайомих на кшталт «я б пішов, дадуть повістку, тоді піду », а найгірше — «я не для війни».

"Ніхто з нас не народжений для війни, особливо хлопці, яким по двадцять з лишком, є такі, що взагалі не служили, вони надихають і тримають нас там,підсумовує співрозмовник.Ми усі жили в цивілізованому світі, але прийшов час, треба захищати країну. Усі будуть воювати, ми хворіємо, спини «сипляться», але тримаємося. Усі без винятку — патріотично налаштовані, я гордий, що служу з такими людьми, які свідомо, націлено прийшли знаючи, що мають робити, розуміючи, що наслідки бездіяльності були б значно гірші".

Кожен його день на фронті закінчується казочкою для синочка по телефону. Каже, що хотів би зараз бути поруч, разом з дружиною піклуватися про сина, плекати надії на поповнення сім'ї, однак він залишається вірний своїй головній меті — гідно, з перемогою, завершити війну, щоб справа не була марною, а після повернення вчити дітей, якою ціною здобувається свобода, щоб вони цінували. розвивали, примножували і гордилися тим, що є українцями.

 

 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ