Патогенний токсичний мікроорганізм Bacillus cereus виявили у соусах з Нідерландів.
Bacillus cereus – умовно патогенний мікроорганізм, який продукує токсини і може викликати поодинокі харчові отруєння, шлункові захворювання, септицемію, ендокардит та вражає центральну нервову систему.
Інформацію про це отримало ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області у повідомленні по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 25 вересня 2023 року № 2023.6455-fup 12.
«Виробник продукту: Lekkerkerker Food, Netherlands, до України отримувач: «ЯН ДЖЕНЕРАЛ ПРОДАКТС УКРАЇНА», проспект Повітрофлотський 66, м. Київ, 03151). У разі виявлення даного продукту в обігу просимо негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10)», - наголосили в управлінні.
Також у Держпродспоживслужбі проінформували, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлення даного продукту компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 даного Закону.
Читайте також: Тролейбус №3 тимчасово змінив маршрут у Тернополі