Читайте нас в соціальних мережах

Вода коричнева і каналізації немає: у Скала-Подільській громаді потерпають через відсутність очисних споруд

Четвер, 06 жовтня 2022 13:58
Критична ситуація склалася у Скала-Подільській  громаді, що на Тернопільщині. 

Зокрема жителі семи п'ятиповерхових будинків так званого військового містечка та частина приватного сектору потерпають через відсутність очисних споруд.

Вода подається через сверловини, яким кілька десятків років, відтак у кранах жителів громади вода тече жовтого та коричневого кольору, вона не придатна для використання, а каналізації і взагалі немає, відходи течуть собі садом потім полем і так з початку 1960-их років, відколи у Скалі - Подільській побудували військове містечко. 

"У військовому містечку проблема з водою декілька років, - повідомила Оксана Ундерко, директорка місцевої школи. - Та цього року перед початком навчального року санепідемстанція взяла воду, яка подається з тих же свердловин, що у житлові будинки і у школу та садочок, на аналіз. Відтак визнали, що дана вода непридатна до використання і для приготування їжі і для пиття, по-суті це технічна вода, якою можна тільки змивати в туалетах. У громаді вирішили питання, підключивши школу та садочок до іншого джерела, вода з якого придатна. Відтак школа та садочок працює". 

Та жителі військового містечка і надалі отримують жовту, коричневу та брудну водну, яка непридатна до використання і збирають підписи до голови селищної ради та до фахівців Держпродспоживслужби, щоб вирішити дану ситуацію, а також перерахувати їм тарифи на воду, щоб платили, як за технічну, а не питну. 

"За півтори доби ми зібрали 365 підписів жителів щодо поганої якості води і перерахунку тарифів і 4 жовтня віднесли лист селищному голові та відправили у Держпродспоживслужбу, - повідомила Ірина Джуфер, жителька військового містечка, та місцева депутатка. - Я живу у цьому військовому містечку, і кілька років ми використовуємо цю воду, яка є непридатна, вона жовта, буває коричнева, а за даними санепідемстанції взагалі непридатна. Вода є з перебоями, то вона смердить, то жовта, то завоздушує систему, то напору немає. Люди ставлять бойлери, купляють воду питну і носять на поверхи, ставлять фільтри, які змінюють кожних два тижні, у людей ламаються пральні машинки". 

1 вересня було проведено відбір проб питної води для лабораторних досліджень в смт Скала-Подільська з артсвердловин № 1 і № 2 по вулиці Грушевського. Згідно експертного висновку Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби № 001873П22 від 05.09.22р. отримано результати випробувань, проведено гігієнічну оцінку. За результатами випробувань на період проведення ревізії джерел та комунікацій спеціалісти рекомендують не споживати сиру воду, використовувати воду після додаткової фільтрації або фасовану, бутильовану.

"Головна проблема, що немає очисних споруд, - прокоментував ситуацію Ігор Лобода, голова Скала-Подільської селищної ради. - Ми цього року чистили свердловини, одну відновлювали, трохи було покращення, але загалом картина така. Також у 2018 році виготовили проект на будівництво у Скалі-Подільській очисних споруд, у 2021 році  минулого року вибрали мене головою, проплатили ми проект, на цей рік мали будувати, але війна". 

За словами голови, вартість проекту будівництва очисних споруд у Скалі - Подільській станом на минулий рік склала - 14 млн грн, а станом на цей рік уже 20 млн грн, з яких 10 відсотків мала фінансувати місцева рада, а решта держава.

"Ми робимо все, що можемо, 220 тисяч гривень заплатили промивали ті скважини - дві скважини промили, одну відновили, трохи стало краще. На даний час підвозимо воду питну, якщо буде рішення Держпродспоживслужби негативне - запломбуємо скважини. Розумієте, немає очисних споруд, не було ніколи очисних споруд, в 60-их роках збудоване те військове містечко, і звідки тече воно все рівчиком рівчиком серез сади і поле. Шукаємо ще скважини, я ж прийшов у 2021-му році, документів ніяких немає, ніде немає каналізації, септики, старе містечко наше", - зауважив Ігор Лобода. 

Як відзначив селищний голова та й жителі громади, колись на території містечка були ніби то так звані очисні споруди - кептажі, такі бочки великі, де вода стояла і відстоювалася, тепер немає тих бочок.

"Колись там були кептажі - бочки на землі туди накачували воду, вона відстоювалася і подавалася жителям містечка, потім прийшли мудрі хлопці і ті бочки пропали, - відзначив голова громади. - Тепер фільтрів немає, немає бочок. Зрозумійте, я також людина і все розумію, але без очисних споруд діла не буде". 

Детальніше у зверненні громадян Скали-Подільської та у відео зустрічі інціативної групи. 

 

 

 


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ