Читайте нас в соціальних мережах

Цього літа на заході України очікуються аномально високі температури

Понеділок, 13 червня 2022 11:05
Це літо буде спекотним.

Очікуються аномально високі температури, особливо у західних областях. Про це розповіла завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології гідрометеорологічного інституту ДСНС Віра Балабух, передає "УНІАН".

За її словами, протягом останніх десятиріч в Україні відмічається тенденція до суттєвого підвищення температури повітря влітку, зростання дефіциту опадів, збільшення тривалості бездощового періоду та зростання інтенсивності гроз, злив, граду та шквалу. Зростає і кількість спекотних днів.

"Очевидно що літо 2022 року не стане винятком", – зазначила фахівець. За словами метеоролога, на погоду влітку у північній півкулі, Європі та Україні суттєво впливатимуть процеси, що відбуваються в екваторіальних широтах Тихого океану, зокрема Ла-Нінья.

"За даними NOAA (Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США), очікується що найбільш аномальна температура може бути у західних областях України. У цьому ж регіоні можливий і дефіцит опадів, який посилить посуху, що відмічається уже зараз, та сприятиме зростанню пожежної небезпеки", – попередила вона.

Віра Балабух додала, що червень може бути на 1-2 градуси теплішим, порівняно з середніми багаторічними даними за останні 30 років, а температура повітря, яка відмічатиметься протягом місяця, ймовірно відповідатиме типовому липню.

В другий місяць літа аномально високі температури на заході країни збережуться, а в серпні очікується, що температура повітря може відповідати кліматичній нормі, характерній для цього місяця, на всій території країни.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ