Читайте нас в соціальних мережах

У селі на Тернопільщині знаходиться найдавніший замок Поділля: що відомо про унікальну споруду

Неділя, 21 листопада 2021 17:25
Язловецький замок – один із найдавніших на Поділлі.

Комплекс оборонно-житлових споруд, що знаходиться у селі Язловець Тернопільської області, у XVI столітті вважався одним з найкращих в Україні.

Цікаві факти з історії замку розповіли у Facebook-спільноті "Неймовірні села України".

Пам'ятка належала до рицарських замків. Заснували фортецю магнати Бучацькі. Ця фортифікаційна споруда мала щонайменше шість періодів будівництва, кожен із яких надавав замку нових обрисів та зміцнював обороноздатність споруди. Фортеця у Язловці вважалася однією з найміцніших серед оборонних споруд краю. Сьогодні вона перебуває на балансі Національного заповідника "Замки Тернопілля".

Як розповів Руслан Підставка у своїй праці "Язловець – ключ Поділля", у часи постійних татарських набігів виникла необхідність посилити оборону краю, і на найважливіших шляхах було збудовано кам’яні укріплення.

Так наприкінці ХІV ст. в урочищі Язловця, поблизу торгового шляху "Вія Регія", було споруджено замок. Відтоді одна з гілок родини Абданків-Бучацьких стала постійно проживати у язловецькому замку. З часом їх прізвище змінилося на Язловецькі.

Існує легенда, що Язловецький замок мав підземний тунель, який з’єднував його з Бучацьким замком. Та, як науковець з Тернопільщини Руслан Підставка, вірогідніше, що такий тунель міг бути, але як запасний вихід із фортеці, і не до Бучача, а десь на південну сторону замку – до річки Вільховець.

"На даний час стан, у якому знаходиться Язловецький замок, за винятком палацу, надзвичайно занедбаний, верхній замок потребує негайної консервації та відбудови. Це виглядає нереальним за майже повної відсутності коштів на реставраційно- відновлювальні роботи з державного та місцевого бюджетів", – йдеться у праці дослідника.

Язловецький палац, вигляд із замкової вежі, світлина Миколи Василечка

1280px Yazlovets palats 14097380

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар