Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільські художники розмалювали вже 11 військових касок, щоб продати на аукціоні

Неділя, 08 березня 2015 13:16
Шедеври на металі вже понад три тижні створює тернопільський художник Микола Кафтан разом із своїми учнями. Митці розмальовують військові каски найрізноманітнішими орнаментами, пейзажами та зображеннями українських козаків, а потім – передають їх волонтерам.

Ідея створення таких картин на атрибутах війни належить активістам «Самооборони Тернопільщини». Після того, як вони отримують від художників черговий шолом, його виставляють на інтернет-аукціон для продажу. Усі виручені кошти планують направити на купівлю машин для бійців АТО.

За словами пана Миколи, у його майстерні робота ніколи не стоїть на місці – поки одну каску розмальовують, інша вже підсихає, а після цього її покривають ще й лаком – аби зображення не зіпсували зовнішні чинники.

- Малюнки не зітруться, можу це гарантувати. Сама каска покрита такою фарбою, яка добре вбирає всі наступні. Малюємо ми масляними фарбами…не важко – майже як на полотні, - розповідає Микола Кафтан. – Мої учні відчувають особливу відповідальність, коли розмальовують шоломи, для них це справжній ритуал, адже так вони допомагають захисникам.

Поки митці оздобили вже 11 касок. Є там і козаки, і пейзажі, і Матінка Божа, і петриківські орнаменти, а одна – особлива, її носив покійний Віктор Гурняк, коли був на Сході. На шоломі художник відтворив портрет тернопільського журналіста на фоні голубого неба та жовтих соняхів. Каску передали доньці загиблого, адже для рідних вона безцінна.

Загалом, зізнаються художники, картини на залізі несуть в собі ствердження українського духу та стають оберегами для тих, хто через благодійність допомагає нашим бійцям у такий складний для країни час.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ