Читайте нас в соціальних мережах

Чи відомо тернополянам, що колір овочів-фруктів розкаже про їхні вітаміни?

Середа, 09 жовтня 2019 19:59
Різні кольори означають наявність різних вітамінів та мікроелементів у дарах природи, розповіла тернопільська лікарка-терапевтка, дієтологиня Людмила Паламарчук.

Для нормального функціонування організму дорослій людині необхідно з’їдати в день не менше 0,5 кг овочів і фруктів. До того ж у раціон потрібно включати насамперед ті продукти, які найбільш корисні. А дізнатися, які цінні речовини є у продуктах, можна не тільки за довідниками, але й за кольором садовини та городини.

—  Овочі та фрукти від природи мають певний відтінок. І колір дарів природи – це не просто пігменти. Те чи інше забарвлення продукту – це своєрідна підказка людині, які корисні речовини містяться в ній. Наприклад, червоні овочі – болгарський перець, гранат, помідор – містять лікопен – пігмент з групи каротиноїдів. Це потужний антиоксидант, який нормалізує жировий обмін, активізує процеси травлення, пригнічує хвороботворну кишкову мікрофлору, бере участь у процесах кровотворення. Якщо розглядати темно-синій виноград, то він має сливовий колір тому, що в ньому є природний антиоксидант ресвератрол. Він має антивірусний ефект, запобігає цукровому діабету, має протиракові властивості. Оранжеві овочі – гарбуз, морква, хурма мають каротиноїди. Бета-каротин в організмі людини перетворюється на вітамін А, який сприяє формуванню скелета, відповідає за синтез статевих гормонів, тим самим сприяє нормальному росту людини, — розповіла Людмила Паламарчук.

Також цікаво, що овочі і фрукти білого і бежевого кольорів — справжнє джерело антиоксидантів, які допомагають зменшити рівень "поганого" холестерину, знижують тиск і ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ