Читайте нас в соціальних мережах

Які продукти треба вживати восени — поради тернопільської лікарки-дієтологині Людмили Паламарчук

Середа, 09 жовтня 2019 17:05
Восени у людей фізіологічно відбувається накопичення жирових запасів – щоб організм міг перезимувати. Тому мешканцям Тернопільщини варто стежити, щоб кількість їжі не була надмірною.

Як поділилася тернопільська лікарка-терапевтка, дієтологиня Людмила Паламарчук, щоби добре почуватися та збагатити свій організм корисними речовинами, варто вживати восени багато вітамінів, мікроелементів та корисних поживних речовин.

—  Осінь – пора, коли зменшується світловий день,  стає на вулиці холодніше, похмуріше, знижується фізична активність, працездатність.  В декого виникає депресивний настрій. Через втомлюваність, зміну погоди може погіршуватися самопочуття, можуть виникати застудні захворювання. Оскільки ми стаємо менш активними, є ймовірність швидше, аніж влітку набрати зайві кілограми. Саме тому варто переглянути свій раціон та не налягати на надто калорійну їжу. Восени варто звернути увагу на те, щоби ваш раціон був збалансований – у продуктах була достатня кількість білків, жирів, вуглеводів та корисних мікроелементів, антиоксидантів. Потрібно слідкувати, щоби харчування було регулярним – не пропускати прийоми їжі. А харчуватися потрібно три рази в тиждень і робити два перекуси, —  наголосила Людмила Паламарчук.

Фахівчиня порадила, які продукти варто вживати, аби збалансувати раціон так, щоб їжа була природною і різноманітною.

—  В раціоні обов’язково мають бути зернові – каші (пшенична, кукурудзяна, гречана, рисова), цільнозерновий хліб, макарони, оскільки в цих продуктах знаходяться складні вуглеводи. Це – те, що даватиме вам енергію в сірі та короткі дні. Раджу уникати вживання каш швидкого приготування, які досить залити водою – і готово. Такі швидкі сніданки містять багато ароматизаторів, підсолоджувачів, а поживної цінності – ніякої. При виборі хліба, варто звертати увагу на етикетку. У складі має бути борошно обдирне. Раджу уникати хлібо-булочні вироби із білого борошна, оскільки за таку їжу шлунок не подякує. Може виникати здуття, закрепи, буде надлишок глюкози у крові. А при систематичному вживанні може розвиватися і цукровий діабет.

Потрібно восени вживати достатню кількість овочів, фруктів і ягід, які можна споживати як у свіжому, так і в термічно-обробленому вигляді. Досить корисними є цибуля та часник, які всім відомі корисними властивостями. Вони містять у собі фітонциди, які завдяки протизапальним властивостям допомагають боротися з мікробами, вірусами. Дуже цінний дар осені – яблука, які мають вітаміни, мікроелементи, виводять токсини, радіонукліди, зайвих холестерин. Якщо в когось яблука провокують здуття, то їх можна їсти в запеченому вигляді.

Не треба забувати і про такі основні продукти, як м'ясо, рибу, яйця та молочні продукти. Віддавайте перевагу яловичині, індичатині, кролятині, а менше їжте свинину. Таким категоріям людей, як діти, вагітні жінки, годуючи матері та спортсмени, м'ясо потрібно їсти кожного дня. Людям віком від 18 до 39 років – 3-4 рази на тиждень. А після 40 років м'ясо достатньо вживати 2-3 рази на тиждень. Щодо риби, то цей продукт містить велику кількість вітамінів А, D, E, фосфор, цинк, магній. Жирні сорти риби містять омега-3-кислоти. Омега-3 потрібні для утворення оболонок довкола нейронів, синтезу ейкозаноїдів — одного із типів молекул, за допомогою яких клітини імунної системи спілкуються між собою.  Також омега-3 необхідні для налаштування процесів запалення в тілі, стискання судин, утворення сперми, здоров’я та розвитку мозку. Додайте у раціон корисні жири, зокрема якісну олію – оливкову, обліпихову, гарбузову, —  наголосила дієтологиня.

Лікарка додала, що корисними восени є й горіхи – грецькі, волоські, мигдаль та інші, які мають великий вміст жирів і білків. Горіхи – допомагають зберегти баланс вітамінів та мікроелементів. Окрім того, вони містять речовини, необхідні для виведення з організму шлаків. Регулярне їх споживання зменшує ризик серцево-судинних захворювань.

Горіхи можна вживати цілими чи роздробленими, сирими чи обсмаженими, нарізаними чи невеличкими шматочками, самостійно чи у якійсь страві. Добова норма горіхів – жменя, адже ці дари природи доволі калорійні.

Людмила Паламарчук підсумувала, що тернополянам, окрім харчування, буде корисно гуляти та дихати свіжим повітрям, насолоджуватися барвами осені. Нехай гарний настрій, прогулянки та правильне харчування допомагають попереджувати зимову депресію.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ