Читайте нас в соціальних мережах

Унікальний історичний бій відтворили на межі Хмельницької та Тернопільської областей до 100-річчя Соборності (фоторепортаж)

Вівторок, 22 січня 2019 18:42
Саме сьогодні, до 100-річчя з дня проголошення Акту Злуки, на Підволочищині відбулося символічне об’єднання жителів Хмельницької та Тернопільської областей на середині мосту, прокладеного над річкою Збруч.
 
Так, близько півтисячі учасників святкового дійства у живому ланцюгу єдності з’єднали жовту та блакитну стрічки в Український Прапор. Після чого на людей очікувало ціле концертне дійство. Також із вітальним словом до людей звернулися священнослужителі, народні депутати та представники місцевого самоврядування.
- Сьогодні в нас дійсно велике свято, адже століття тому увесь український народ в єдиному пориві під унісон биття сердець реалізував свою заповітну мрію – жити разом у своїй соборній українській державі. Саме 100 років тому на Софійській площі було проголошено Акт Злуки. Дійсно, про цей акт возз’єднання українці мріяли віками, адже наш народ було штучно розділено двома імперіями. І наш сивочолий Збруч виступав символічним кордоном – рубцем на тілі нашої держави. І українці, які хотіли жити в єдиній державі, таки змогли і проголосили Акт Злуки. Сьогодні ми святкуємо цю доленосну подію із надзвичайним духовним піднесенням тому, що розуміємо ціну, жертовність та відвагу, на яку пішли українці. Адже у нас вже 4 роки триває війна, яку штучно організувала Московія. Вона і досі не може змиритися з тим, що ми хочемо жити в єдиній та самостійній країні, мати свою мову, свою церкву, свої традиції та історію. Сьогодні для нас надзвичайно важливо не допустити тих помилок, які були зроблені українськими діячами сто років тому, тому що втрата державності – це надзвичайно велика трагедія. Я вірю, що пліч-о-пліч українці вистоять та подолають усі незгоди й проблеми. Ми поборемо зовнішнього і внутрішнього ворогів України та житимемо в соборній процвітаючій щасливій державі, Слава Україні,- привітав українців народний депутат від ВО «Свобода» Михайло Головко.
Цьогорічною родзинкою святкування Дня Соборності стало театралізоване військово-історичне дійство – бій підрозділу війська УНР проти збройних відділів більшовицької Московії. Ці події відтворили представники ГО «Товариство пошуку жертв війни “Пам’ять”» із міста Львова.
- Реконструкція бою вояків УНР і ЗУНР проти більшовицьких загарбників – це, по суті, те, що зараз відбувається на сході України. Такі ж драматичні події відбувалися і 100 років тому. На жаль, тоді ми не втримали нашої Незалежності. Але зараз, я переконаний, що перемога належить нам і ми маємо шанувати усіх, хто віддав життя за Україну,- ділиться один із співорганізаторів заходу до дня 100-річчя Соборності України, доброволець, депутат Тернопільської обласної ради від ВО «Свобода» Богдан Бутковський.
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ