Читайте нас в соціальних мережах

Як випускник духовної семінарії, що на Тернопільщині став церковним шахраєм у Києві (фото)

П'ятниця, 11 січня 2019 14:40
На сайті Храму святого князя Ярослава Мудрого, що в Києві, з'явилось повідомлення про шахрая, який навчався у Почаївській духовній семинарії, що на Тернопіллі, але став шахраєм у військовій формі. Молодика розшукує поліція, адже він виявився злодієм та брехуном, який втирався у довіру до парафіян та вианював у них кошти.

У повідомленні на сайті церкви зазначається, що з весни 2018 року в парафії Києва навідується молодик у військовій формі, Шпер Володимир Володимирович, часто з орденами АТО на грудях, входить у довіру до парафіян і духовенства, вводить їх в оману та дістає від них значні грошові пожертви або прямо викрадає гроші вірян.

Шпер В.В. видає себе за офіцера Збройних Сил України (лейтенанта, ст. лейтенанта) при відсутності вищої освіти. За даними, які він надавав різним парафіянам, а також з його сторінки в мережі Вконтакті http://vkontakte.info/id108602293 (копія на https://rufinder.pro/vk/user/id108602293) та його учнівського квитка Почаївської духовної семінарії УПЦ, Шпер В.В. 1990 р.н., родом з Мукачева, у 2005 р. закінчів там школу №6, потім ПТУ №8, вчився в Індустріально-педагогічному технікумі Коломиї (2009). Два роки навчався у греко-католицькій семінарії, потім перейшов до Почаївської духовної семинарії (2013), посвячений в іподиякона, недовчився — влітку 2014 року пішов добровольцем на Донбас, проходив військову підготовку у с. Старичі Яворівського району Львівської області, воював на території Луганської області, був в Іловайському котлі, потім у полоні «ЛНР», після звільнення лікувався в медичних установах України (Дніпро, Київ) та Польщі. За його словами, навесні 2018 р. приїхав у Київ на чергову медичну реабілітацію, в цей час мешкав у різних людей, які йому надавали тимчасовий притулок. Почав процес звільнення зі Збройних Сил України за станом здоров’я. Станом на червень 2018 року презентував себе лікарем-парамедиком, водночас очільником танкового підрозділу у військовій частині, що дислокується в Луганській області (№ 128 гірсько-механізована бригада № 355 МТП 82-ї ДШБ “Правий сектор” (записано з його слів). Кілька разів його бачили в будівлі Державної прикордонної служби України.

"Наразі відомо, що Шпер В.В. протягом весни-літа 2018 в Києві: викрав у родини парафіян, яка надала йому тимчасовий притулок та опікувалась ним, 13 тисяч доларів (зараз родина переживає важку матеріальну кризу); брав у різних парафіян повну суму грошей на оплату однієї і тієї ж потреби («операція», «діагностика» тощо): різні люди незалежно один від одного повністю оплачували йому вже оплачену потребу; позичав у парафіян гроші і не повертав їм.

Судячи з розмов зі Шпером В.В., він встановлював стосунки з духовенством і капеланами різних конфесій — УПЦ (МП), УПЦ КП, греко-католиками, мав зв’язок з волонтерами Польщі, представниками організації «Правий сектор». Географія його інтересів — храми Печерського, Дарницького, Деснянського, Голосіївського районів Києва, Києво-печерська лавра, Іонівський монастир, сусідні єпархії, наприклад Черкаська. Шпер В.В. постійно міняє місця помешкання. Можливо, діє як член злочинного угруповання, до місця скоєння злочинів його нерідко підвозив автомобіль", - інформують на сайті Храму святого князя Ярослава Мудрого.

06 жовтня 2018 Деснянським управлінням поліції ГУ НП у м. Києві відкрито і внесено до ЄРДР кримінальне провадження за ст. 185, ч. 3 КК України.

Прохання до потерпілих від дій Шпера В.В. звертатися із заявами у поліцію або писати на адресу церкви благовірного князя Ярослава Мудрого в Києві. Чим більше буде свідчень, тим швидше притягнуть особу до відповідальності, покладуть кінець її шахрайству та повернуть вкрадені гроші. Наразі Шпер В.В. переховується від слідства. Є підозра, що він продовжує навідуватися в інші храми. Збирався їхати за кордон — можливо, діятиме в приходах української діаспори.

IMG_5211.jpg IMG_5213.jpg IMG_5253.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ