Читайте нас в соціальних мережах

Тернополяни, які використовують пестициди, гербіциди, можуть перетворити землю в пустелю

Четвер, 13 вересня 2018 16:25
Багато людей щодня використовують обприскувачі в боротьбі з комахами та бур'янами, проте не всі зважають на те, що використання отрутохімікатів потрібно суворо контролювати, адже великі дози їх є шкідливими як для людини, так і для навколишнього середовища.

Ефективність пестицидів у боротьбі із сільськогосподарськими шкідниками зумовлена їхніми біологічно активними властивостями, іншими словами — їхньою токсичністю. А токсичність пестицидів потенційно небезпечна для людей, тварин та інших живих організмів, флори.

Як розповіла у Тернополі  експертка з екологічного та соціального розвитку Клавдія Тератай, щоб звести до мінімуму негативний вплив отрутохімікатів на все живе, потрібно обмежити їх використання як в побуті, так і на фермерських господарствах.

—  В багатьох навчальних закладах студентам, які навчаються на аграрних професіях, розповідають насамперед, як використовувати пестициди, гербіциди, адже ці речовини є дуже затребувані при вирощуванні окремих культур. Тільки що відбувається, якщо викидати в землю багато хімікатів? Насамперед гине мікрофлора, яка захищає землю. Не кожен знає, що бур’яни на полях насправді виконують в землі захисну функцію. Якщо в землі вбити усе живе, вона починає поступово висихати. Вона може згодом настільки пересохнути, що перетвориться в пустелю. У кращому випадку на земельній ділянці, обробленій хімікатами, почне виростати ще більше різноманітних шкідників, — поділилася пані Клавдія.

Фахівчиня також підмітила, що пестициди, гербіциди з землі стічними водами переносяться до річок, морів, океанів, забруднюючи їх. Шкідливі речовини також випадають з дощем, отруюючи живі рослини, які ми вирощуємо на своїх полях.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ