Читайте нас в соціальних мережах

«От хаскі мають пробігти вдень 30-40 км, інакше рознесуть житло», — поради від тернополянина щодо вибору собак

Четвер, 06 вересня 2018 16:53
Тернополянам, які вирішили придбати породистого чотирилапого домашнього улюбленця, варто знати, що у виборі собак потрібно насамперед звертати увагу на вдачу, спосіб життя тої чи іншої породи собак, а не на її зовнішній вигляд.

У світі існує близько 400 порід собак, які відрізняються своїм походженням, характерними рисами зовнішнього вигляду, певними службовими якостями, особливостями характеру, поведінкою. Майбутній хазяїн повинен ретельно обміркувати, чи зможе собака обраної породи пристосуватися до конкретного клімату або товариства певних людей. Деякі тварини миролюбно ставляться до дітей, хтось із радістю піде за хазяїном на ранкову пробіжку, хтось призначений бути сторожовим псом.

Як радить власник собак порід золотистий ретривер В’ячеслав Олієвський, який єдиний у Тернополі практикує каністерапію, собака повинна максимально відповідати вимогам свого потенційного хазяїна, його характеру, звичкам, тому кожна людина вибирає собаку «під себе».

Часто люди, не розуміючи особливості тієї чи іншої породи собаки, заводять собі чотирилапого тому, що сусіда така ж є, що вона дуже мила, гарна. Наприклад, собаки породи голден, які є у мене, – універсальні, адже чудово вміють відчувати господаря. Кожна людина повинна підбирати для себе собаку за характером. Саме тому я завжди застерігаю людей: перед тим, як заводити собаку, порадьтеся із господарями, які мають псів цікавої для вас породи; більше почитайте інформації про цю породу. Не ведіться на те, що якщо у знайомого є такий собока, то і вам буде комфортно з ним. Не ведіться на милі голубі очі тваринки, її довгу шерсть, адже вдача у тварини може бути аж ніяк не приємна. Наприклад собаки породи чау-чау на вигляд дуже милі – ну просто маленькі «ведмедики». Насправді ж ці породи – важкокеровані. Якщо вони побачили щось, не зважають на господаря, кидають його і йдуть до об’єкту свого зацікавлення. От, як приклад, взяти собак породи хаскі. З вигляду доволі милі, проте дуже активні. Цим синьооким красеням потрібно вдень пробігти 30-40 кілометрів. В іншому випадку вони просто рознесуть вам квартиру, — розповів пан В’ячеслав.

Чоловік ще раз підмітив, що людям варто поставитися серйозно до купівлі собаки, аби потім ви не переймалися, що ж робити з чотирилапим.

Тернополям поради від відомих кінологів, як вибирати собаку:

  • Людям,які легко дратуються або потребують спокою не слід купувати собак темпераментних порід: фокстер'єр, підбультер'єр, ірландський тер'єр, ердельтер'єр, вельштер’єр, бедлінгтон тер’єр.
  • Рухливу, енергійний собаку легше тримати в гарній фізичній формі, але і прогулянки їй потрібні більш тривалі, під час дресирування такі собаки поводяться як школярі-непосиди: слухають неохоче, не доводять роботу до кінця, вертяться... Вони вимагають спокійного, врівноваженого відношення. Власникам, що мають флегматичний темперамент, не варто вибирати щеня мисливських порід: активних і пустотливих тер'єрів, такс, спаніелів. До того ж, погано дресировані собаки з вибуховим темпераментом (колі, добермани, шнауцери) створюють масу незручностей і конфліктних ситуацій для свого хазяїна.
  • Для тих, хто шукає собаку середнього темпераменту, злостивості, збудливості і не дуже часто гавкаючу, варто звернути свою увагу на представників наступних порід: чау-чау, кокер-спаніель, кінг-чарльз-спаніель, французький бульдог, пудель, шотландський тер'єр, італійський віндшпіль, такса, бігль і бассет. Природно, не всі вони однакові, але, принаймні, бажаних якостей можна досягти вмілим дресируванням.
  • Спокійний, урівноважений характер мають сенбернари, ньюфаундленди, московські сторожові. Флегматичний собака зручний тим, що він не метушиться, не пристає з нав'язливими пещеннями. Змусити такого собаку (сенбернар, ньюфаундленд) активно рухатися на прогулянці складно, але для завзятої людини її навчання простіше.

Додати коментар