Читайте нас в соціальних мережах

Жителям Тернопільщини, які палять чи закопують відходи біля будинку, варто остерігатися

Четвер, 16 серпня 2018 18:14
У кожному помешканні мешканців Тернопільщини у процесі життєдіяльності накопичується чимало непотрібних речей, серед яких є зношений одяг, пластикові банки, поліетиленові пакети, макулатура та багато іншого, які заборонено законом палити чи закопувати.

Спалювання твердих побутових відходів поблизу будинків може зашкодити стану вашого здоров’я, ваших дітей та всіх хто мешкає неподалік. Такі незаконні дії призводять до виділення в атмосферне повітря токсичних речовин: чадний газ, діоксини та багато інших. Потрапляючи в організм, вони викликають серцево-судинні захворювання, посилення респіраторних захворювань, таких як астма та емфізема, а також можуть викликати висипання, нудоту, головний біль.

Як зазначив заступник міського голови Тернополя з питань житлово-комунального господарства Владислав Стемковський, такі відходи заборонено й закопувати, адже серед сміття є особливо небезпечні продукти життєдіяльності, які не розкладаються тривалий час і можуть пролежати в землі десятки і навіть сотні років.

У побутовому житті жителі Тернопільщини використовують багато миючих засобів, які мають фосфати. І це я зараз говорю не про фосфатні добрива. Також у відходах може залишатися чимало паразитів, тому їх не можна вивозити на городи, поля. Ми також частенько стикаємося із проблемою, коли люди палять багаття в населеному пункті чи за його межами. Ми, звичайно ж, пояснюємо громадянам, що це робити заборонено, адже як полімерні, так і органічні відходи завдають шкоди довкіллю. Люди ж натомість починають пояснювати, що палять багаття на своїй приватній території. Насправді на будь-яких земельних ділянках, неважливо кому вони належать, не можна порушувати як санітарні, так і пожежні норми. Те саме стосується вивезення нечистот, захоронення твердих побутових відходів. У нас був випадок порушення, коли мешканець, не маючи договору на вивезення ТПВ, заявляв, що їх закопує, — підмітив Владислав Стемковський.

Заступних мера наголосив, що люди, які сприяють цим несанкціонованим порушенням, рахуються співучасниками і також підпадають під відповідальність.

Варто зазначити, що відповідно до закону України «Про відходи», спалювання побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах та лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії. Аналогічне положення міститься у статті 20 закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Порушення вищенаведених норм є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 82 КУпАП. У статті йдеться, що порушення вимог поводження з відходами під час їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів громадян ( від 340 грн. до 1360 грн.) та на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( від 850 грн. до 1700 грн.).

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ