Читайте нас в соціальних мережах

Цього тижня відбудеться проща до однієї із старовинних чудотворних ікон Тернопільщини

Вівторок, 24 липня 2018 10:50
На Тернопільщині, з нагоди 1030 річниця хрещення Русі – України та празнику свято рівноапостольного Володимира, 28 липня відбудуться проща до Улашківської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

Святиня знаходиться в селі Улашківці Чортківського району.

«Отці Василіяни запрошують Вас взяти участь у прощі до Улашківської Матері Божої та святого Івана Хрестителя щоб спільно помолитися за мир і спокій в Україні», - повідомили у Бучацькій єпархії УГКЦ.

Розпорядок прощі:

19:00 – Дев’ятниця до Матері Божої прославленої в Улашківцях;

20:00 – Хресна Дорога;

22:00 – Перекуска;

22:30 – Молебень до Матері Божої;

23:30 – Свята Літургія;

00:30 – Свячення води біля джерела, Молитви на зцілення, Мирування, Благословення мощами, Уділення Повного відпусту.

Історія Улашківської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці сягає першої половини XVII століття.

Про численні чудодійні зцілення й охорону жителів Галицького Поділля в часи лихоліття – набігів ординців на села і міста цього краю – свідчать записи монастирського літопису. Монастир неодноразово потерпав від бусурман – був зруйнований і пограбований. Однак, ікона Пресвятої Богородиці чудом залишалася непошкодженою.

У 1740 році монастир зпограбували російські війська під командуванням генерала Мініха. Вивезли усе цінне церковне майно, в тому числі, й чудотворну ікону Пресвятої Богородиці. Ймовірно, що в російських військових її викупив Симеон Рациборський. Згодом, більше аніж через два десятиліття, вона знову повернулася в Улашківський монастир.

А в 1773 році митрополит Лев Шептицький проголосив Улашківську ікону Божої Матері чудотворною.

1868 року її перенесли зі старої монастирської церкви до новозбудованого храму Різдва Пресвятої Богородиці. Улашківський василіанський монастир зі Святинею – Чудотворною іконою Пресвятої Богородиці в монастирській церкві, став, окрім Зарваниці, одним із найбільших відпустових місць усього Галицького Поділля.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ