Читайте нас в соціальних мережах

Мешканцям Тернопільщини стане легше обміняти долари та євро

Середа, 13 червня 2018 14:48
Хороша новина для мешканців Тернопільщини:Національний банк спростить проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют вже з 1 липня цього року.

Про це сказано в повідомленні прес-служби НБУ. З цією метою правління Національного банку внесло зміни до інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України.

По-перше, регулятор спростить оформлення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют. Якщо раніше банки повинні були оформляти дві паперові версії квитанції про здійснення такої операції - одну для клієнта, іншу - для зберігання в банку, то з 1 липня вони зможуть оформляти квитанції про валютно-обмінної операції не тільки в паперовій формі, а і в електронному вигляді. Відповідно банки отримають можливість зберігати ці документи в електронній формі. Крім того, за угодою клієнта банк матиме можливість не оформляти клієнту паперовий документ.

Інші фінансові установи, які здійснюють обмін валют, поки що зобов'язані оформляти два паперових примірники квитанції і два паперові розрахункові документи, які друкуються реєстратором розрахункових операцій (РРО). Надалі вони будуть оформляти для клієнтів валютно-обмінні операції тільки одним документом, який друкується РРО, і відповідно - не будуть видавати клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції.

При цьому і банки, і фінансові установи не будуть вимагати підпис клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде менш ніж 150 тис. гривень.

По-друге, Національний банк надає можливість банкам і фінансовим установам проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, а й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

По-третє, у зв'язку з розвитком електронного документообігу та для сприяння поширення безпаперових технологій банки і фінансові установи отримують можливість оформляти звітну документацію про валютно-обмінних операціях у вигляді електронного документа.

Зазначається, що зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку №63 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ" від 07 червня 2018 року і набирають чинності з 01 липня 2018 року. Також регулятор підкреслює, що для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО при проведенні обміну валют через платіжні пристрої та оформлення відповідних розрахункових документів РРО, квитанцій і чеків банкомату, фінансовим установам надано шестимісячний перехідний період.

Протягом другого півріччя поточного року вони будуть оформляти валютно-обмінні операції за порядком, що діяв до цього часу, а проводити валютно-обмінні операції за новими правилами вони почнуть з 01 січня 2019 року.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ