Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільські будови знищує … цемент

Понеділок, 11 червня 2018 18:31
Фасади багатьох тернопільських будов у центрі міста страждають від цементного набризку, яким свого часу покрили споруди задля збереження їх у належному вигляді.

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини департаменту культури облдержадміністрації Ярослава Пелехатого, на будівлі, які вкладені штукатуркою, виготовленою на основі вапняних розчинів, недопустимо наносити цемент. Пан Ярослав підмітив, що цементний покрив створює для шару вапна барєр, який перешкоджатиме йому в доступі до повітря.

Свого часу значної шкоди тернопільській архітектурі завдав цементний набризк, яким було покрито чимало будівель, зокрема, у центрі Тернополя. Ця ворожа суміш зіпсувала не тільки гарну ліплену оздобу на фасадах. Постраждала і штукатурка, яка знаходилася під цементним покриттям, адже від нової суміші посилилася вологість на стінах. Тепер прикро спостерігати, що на окремому фасаді зовнішнє покриття осипалося, а на іншому ще міцно прилягає. Здавалось би, цементний набрезк повинен був ховати всі недоліки споруд, проте він, навпаки, знівелював їхній вигляд, — наголосив Ярослав Пелехатий.

Чоловік наголосив, що від ворожого цементу постраждали навіть стіни Тернопільського драмтеатру імені Т. Г. Шевченка, так що на окремих частинах фасаду уважний містянин неозброєним оком може угледіти сліди руйнувань.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ