Читайте нас в соціальних мережах

У Тернопільському ставі масово загинуло сотні рибин через нечистоти із «замурованої» річки? (фото, відео)

Понеділок, 07 травня 2018 19:06
Тернопільські рибалки 6 травня біля тернопільського ставу виявили сотні мертвих невеличких рибин, які сплили на поверхню водойми.

За підрахунками місцевих екологів, через нез’ясовані причини в озері загинуло близько 500 рибин.

На думку небайдужих тернополян та активістів Тернопільської громадської організації «Скеля», причиною раптової загибелі величезної кількості дрібної риби, ймовірно, є потужні викиди нечистот, які минулого тижня масово вилилися в озеро.

Сьогодні тернопільські екологи на різних ділянках озера взяли проби води для подальшого проведення її аналізу. Зокрема, фахівці досліджуватимуть зразки води, взяті біля гирла річки Рудка та Серету, поблизу села Біла, на початку озера та інших місцях. Поки що рано робити висновки, що ж спричинило масову загибель мешканців місцевої водойми, та наші активісти припускають, що причиною нищення риби є саме нещодавні масові викиди нечистот. На більшу рибу шкідливі речовини не вплинули, адже вона виявилася більш стійкішою до небезпечних збудників. Знаю також, що нині представники від Тернопільського педуніверситету мали взяти воду для дослідження. Також є попередня думка, що у водоймі збільшився вміст аміаку саме через потрапляння до озера рідких відходів, — розповів керівник Громадської організації «Скеля» Андрій Об’єщик.  

Чоловік додав, що, оскільки Тернопільський став є досить забрудненим, то кількість аміаку в озері завжди знаходиться на високому рівні. Саме тому незначне збільшення кількості неорганічної сполуки NH₃ у водоймі через систематичні викиди може легко спричинити погіршення стану водних тварин і навіть призвести до їхньої загибелі.

— Рудка бере початок далеко за містом від джерел, що під горбами, на яких тепер розмістився парк Національного відродження. Там, під асфальтом знаходяться й колектори, які повинні очищати води, що прямують до гирла річки. Дощовий колектор насправді «провалився» під землю та не функціонує, а в цьому місці якраз і змішуються дощові та побутові стоки, які не проходять потрібну очистку. Відповідно, з Рудки до озера пригідна вода не витікає, що є однією з причин систематичного забруднення водойми, — наголосив Андрій Об’єщик.

Керівник підмітив, що проблему несправності очисних водойм у Тернополі перед місцевою владою потрібно порушувати постійно, а не тільки тоді, коли погане очищення води призводить до фатальних наслідків. За словами чоловіка, через непроходження відповідної очистки небезпечні стоки потрапляють до озера та гниють на його дні. На думку пана Андрія, ці збудники забруднення водойми, якщо не зараз, то через певний час обов’язково призведуть гибелі фауни водойми.

Андрій Об’єщик також додав, що після того, як буде визначено причину несподіваної загибелі рибин, науковці із педуніверситету, можливо, почнуть впроваджувати в дію проект із врятування Тернопільського ставу.

Коментарі  

0 #1 Микола 08.05.2018, 08:22
В Тернополі ,міськводоканал виявився шикарним "ділком". Тернополяни оплачують мільйони за водовідведення. Тобто за каналізаційні стоки. А водоканал рішив,що стоки можна по ночах перенаправляти в став,економлячи електроенергію. А за результат економії, напевно ,отримали премії..... Геніальний хід !!! А то ,що в місто можуть початися спалахи інфекцій,то їх не хвилює. Ми мали перлину Тернополя, а зараз калабаню з гноївкою. Геніально!
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ