Читайте нас в соціальних мережах

В с. Острів, що біля Тернополя, під відкритим небом розкладається 5000 тонн останків тварин

Середа, 25 квітня 2018 13:00
Вирішення проблеми утилізації відходів на території ТФ ДП "Укрветсанзовод" потребує фінансування.

Проблема діяльності ТФ ДП «Укрветсанзавод» залишається відкритою. З настанням весни, підняттям температурного режиму, зростає небезпека потрапляння продуктів гниття у підгрунтні води, а відтак, і нестерпного запаху. ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області тримає на постійному контролі усі намагання влади та представників даного підприємства вирішити проблему на території Острівської сільської ради. На сьогодні,  усі процедури виготовлення проектної документації завершені, а для продовження процедури ліквідації стихійного звалища відходів тваринного походження необхідне фінансування.

  Станом на сьогодні утилізувати відходи тваринного походження на території Тернопільської області без сприяння  влади є неможливим, оскільки за відсутності належного фінансування ТФ ДП «Укрветсанзавод» його роботу призупинено. На час «бездіяльності» керівництва даного підприємства на його території під відкритим небом залишилось не утилізованих 5000 тонн відходів, які там знаходяться.

  Для недопущення екологічного лиха та вирішення питання знешкодження цих відходів 22 грудня 2017 року рішенням сьомої сесії Тернопільської обласної ради №897 прийнято програму утилізації відходів тваринного походження на території ТФ ДП «Укрветсанзавод» на 2018 рік. Для ресурсного забезпечення програми та її використання пропонується залучити ‎3 239 966 гривень із коштів різних бюджетів (обласного, районного, сільського).

  Нагадаємо, утилізація відходів тваринного походження є важливою та невід’ємною складовою діяльності будь якого м’ясопереробного підприємства чи фермерського господарства. З настанням тепла, процес гниття даних відходів буде пришвидшуватись і супроводжуватиметься неприємним запахом, не менш небезпечним є фактор розтягуваня відходів безпритульними тваринами, які безперешкодно можуть потрапити на територію даного підприємства. Територія заводу не охороняється, відтак туди можуть звозити відходи з сусідніх районів чи областей. Також, за відсутності підприємства з переробки відходів тваринного походження на території області, можуть скупчуватися рештки тварин з домашніх господарств.

  Для вирішення питання виділення коштів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець надіслав листи-звернення до голів Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни, обласної ради Віктора Овчарука, Тернопільської райдержадміністрації Олександра Похилого, районної ради Андрія Галайка та Острівецької сільської ради Богдана Піщатіна. Сподіваємося, що представники відповідних рад та виконавчої влади підтримають питання виділення коштів під дану програму та допоможуть вирішити багаторічну проблему, яка в майбутньому може призвести до екологічного лиха.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ