Читайте нас в соціальних мережах

Початкова школа: що чекає на тернопільських учнів та вчителів?

Неділя, 04 березня 2018 15:18
На школярів та вчителів Тернопільщини невдовзі чекають неабиякі зміни в галузі освіти. Уряд затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018-го.

Урядовці разом із експертами та вчителями працювали над його формуванням упродовж останніх двох років. При цьому використали досвід країн, рівень освіти в яких високий, — Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі —  з урахуванням особливостей українських шкіл.

Зі слів міністра освіти та науки Лілії Гриневич, разом зі стандартом приймають чотири базові навчальні плани. В них, зокрема, закладено збільшення обсягу вивчення української мови в школах національних меншин.

Запропоновані зміни передбачають новий підхід до організації навчання, в центрі якого — діти та їхні потреби. Їх не «фаршируватимуть» знаннями, які легко можна почерпнути з різних джерел. Нові правила навчання в початкових класах базуватимуться на створенні школи компетентностей. Відтепер її головне завдання — формування вмінь, компетентних навичок, критичного і системного мислення. Вчителі мають навчати дітей самостійно приймати рішення й активно користуватися здобутими знаннями.

Педагоги сприятимуть грамотності учнів у мовно-літературній, математичній, природничій, технологічній, інформативній, фізкультурній, мистецькій, громадянсько-історичній і соціальній освітніх галузях. Школа має стати середовищем творчості, вільного обміну думками, де кожен учень зможе відчути себе особистістю. Дітей учитимуть формулювати і відстоювати власну позицію, легко вливатися в колектив, бути цікавим співрозмовником. Це має пришвидшити їхню соціалізацію.

Першокласникам не задаватимуть домашніх завдань і не ставитимуть оцінок. Для покращення комунікації учнів парти ставитимуть колом або буквою «п», а не в кілька рядів, як було ще з радянських часів. Учителі не вимагатимуть від першокласників сидіти весь час рівно, склавши руки, адже це непритаманне їхньому віку. Чимало занять відбуватимуться в ігровій формі, що допоможе краще концентрувати увагу дітей. Школярів молодших класів залучатимуть до дискусій, учитимуть формулювати власну думку в процесі написання есе. Завдяки методам дослідів і спостережень першокласники, які сядуть за парти цього року і навчатимуться в школі 12 років, пізнаватимуть світ комплексно.

Усі вчителі (за попередніми підрахунками, їх — 22 тисячі), які навчатимуть першокласників з 1 вересня 2018-го, впродовж цього року мають пройти курси підвищення кваліфікації. Для цього вчителю потрібно звернутися до методиста в обласний Інститут післядипломної педагогічної освіти регіону, де є його школа. Для успішного закінчення курсів педагоги матимуть кілька спроб, однак учитель, котрий не зможе цього зробити, не буде навчати учнів перших класів. Винятки робитимуть для вчителів, які з об’єктивних причин не зможуть пройти навчання. В такому разі це можна буде зробити восени. Задля підвищення соціального статусу вчителя уряд торік підвищив зарплату педагогам на половину, а цього року передбачив її підвищення на чверть.

Переваги нового стандарту початкової освіти

За новим державним стандартом початкової освіти вже півроку функціонують сто пілотних шкіл України, чотири з них —  на Тернопільщині. Вчителі, котрі беруть участь в експерименті, відзначають позитив у реалізації нових освітніх змін. У пілотних школах діти мають мотивацію до навчання. Їм цікаво навчатися в ігровій формі, проводити самостійні дослідження, відповідати на запитання. Всі мають широке поле для творчості. Вчителі підбирають учням такі завдання, аби вони зрозуміли, як це згодиться в житті, намагаються реалізувати все, чого хочуть діти. Важливо, щоб їм було цікаво і комфортно вчитися, тоді вони отримуватимуть радість від пізнання світу. Щасливі діти — щасливі батьки і вчителі.

На перевагах нового стандарту початкової освіти наголошує і Лілія Гриневич: «Маємо перші результати навчання дітей у пілотних школах. Найважливіше — ми досягли того, що учні хочуть ходити до школи. Сьогодні — одна з найгостріших проблем: утрата мотивації до навчання серед дітей молодшого віку. Однак потрібно розуміти, що без фінансових вкладень реалізація реформи неможлива. Сто пілотних шкіл «Нової української школи» — це опора для реформи загальної середньої освіти». — інформує прес-служба МОН України.

На запуск нового державного стандарту початкової освіти держава спрямувала 1 млрд 869 млн 812 тис. грн. Зокрема, 998,7 млн передбачені на забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями, 163,818 млн грн – на придбання техніки для початкової школи, 386,5 млн грн — на підвищення кваліфікації вчителів, 48,349 млн грн — на навчально-методичну літературу для початкових класів, 272,382 млн грн — на підручники для першокласників.

«Усі гроші на матеріально-технічне забезпечення будуть скеровані на місця. На цьому етапі важливо, аби була продуктивна співпраця й партнерство між органами місцевого самоврядування і Міністерством освіти та науки. Ми дамо рекомендації щодо обладнання – які характеристики воно має мати, які функції виконувати. Не можемо дозволити, щоб такі значні державні кошти використовували на закупівлю старого обладнання, яке в деяких виробників стоїть на складі, і вони просто зацікавлені його збути», — сказала Лілія Гриневич. І зазначила, що Державний стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи — з 1 вересня 2027-го.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ