Читайте нас в соціальних мережах

Тернополяни, стережіться збирачів милостині, адже серед них трапляються шахраї

Вівторок, 30 січня 2018 21:31
На вулиці та в певних закладах тернополянам чи не щодня доводиться стикатися з людьми, які просять гроші на певні потреби: допомогу хворим, АТОвцям, дітям-сиротам та інше. Як переконатися, що людські пожертви справді підуть на благочинні цілі, дізналися тернополяни 29 січня в Тернопільському прес-клубі.

Зокрема, які документи повинні мати з собою люди, які займаються збором милостині, розповів жителям міста начальник Служби у справах дітей Тернопільської облдержадміністрації Ростислав Дрозд.

В певний час доводилося бачити на вулицях дітей чи людей, які збирали пожертви на певні потреби. Зауважу, що такі особи повинні обов’язково з собою мати документи, де зазначено, яку організацію «прохачі» представляють» і на які потреби мають бути витрачені гроші. Наприклад, якщо людина збирає кошти на допомогу хворій дитині, то при ній мають бути документи, які підтверджують хворобу дитини і те, що на лікування недуги потрібна саме така грошова сума. Зауважу, що в різних приміщеннях також можна побачити багато банок, куди населення також «кидає» пожертви на АТО, НВР «Правий сектор» чи допомогу дітям. Як правило, такі збирання мають бути погоджені з місцевою адміністрацією, — наголосив пан Ростислав.

Начальник додав, що одноразові акції, збори пожертв, як правило, можуть бути справою шахраїв, які хочуть нечесним шляхом нажитися на довірі пересічних тернополян. Тому дуже важливо спостерігати з якою частотою ті чи інші особи на певних територіях просять милостиню.

Про приховані сторони благодійництва розповів тернополянам і начальник відділу ювенальної превенції ГУ НП у Тернопільській області Петро Тихович.

— Займатися збором коштів для певних цілей мають право люди від благодійних організацій – установчі документи яких визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах. В Україні представники благодійних фондів також мають певний статут і порядок, який дозволяє їм займатися збиранням милостині в певних місцях. Наприкінці дня відповідальна за грошовий збір людина повинна наклеїти печатку на скриньку чи банку для збору коштів та вилучити її. Пізніше за присутності скарбника, координатора благодійного фонду  скриньку відкривають, кошти перераховують та документально зазначають, яку грошову суму було зібрано в певний період. Після цього ці кошти обов’язково повинні бути перераховані на рахунок благодійного фонду, а його працівники повинні щоразу звітувати, на що, куди і скільки грошей було витрачено, — поділився Петро Тихович.

Пан Петро зауважив, що благодійні фонди, організації також мають право збирати пожертви в певних закладах лише з дозволу керівництва цих установ. У свою чергу управлінцям потрібно детально перевіряти документи людей, що здійснюватимуть благодійну діяльність у стінах закладів, аби ті часом не виявилися шахраями.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ