Читайте нас в соціальних мережах

За медичне обслуговування тернополяни платитимуть ще не скоро

Четвер, 11 січня 2018 10:15
Уряд затвердив Методику розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування Метод передбачає проведення розрахунків, на сонові розподілу усіх витрат медзакладу, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Платне медичне обслуговування є однією із пунктів медреформи, яку зараз проводять в Україні. Наразі Уряд займається першим етапом реформи – первинною медициною та сімейними лікарями.

Ще невідомо, коли справа дійде до проблеми платної медицини, адже це другий етап реформи, розповідає головний лікар Тернопільської університетської лікарні Василь Бліхар: «Зараз є пілотні проекти. Є постанова, по якій наразі референтні установи починають працювати. Тому до ціни послуги ще далеко. Будуть пакети, вони ще не визначені. Пакети будуть приймати при прийнятті бюджету: що безкоштовно, що частково компенсовано державою, що за гроші пацієнта. Але це буде можливим, коли  сума бюджету на охорону здоров’я буде реально не меншою, ніж 6-8% від ВВП, бо наразі це 4,7%».

За постановою Уряду, складовими медичної послуги є виписаний пацієнт, ліжко-день у стаціонарному відділенні лікарні й амбулаторне відвідування. У вартість також входитиме заробітна плата медичного персоналу, витрати на лікарські засоби, комунальні послуги, амортизація обладнання тощо.

Методика є обов'язковою для застосування установами охорони здоров'я для обліку та аналізу фактичних витрат. Затвердження даної методики закладе базові принципи універсальної національної системи розрахунку вартості медичних послуг.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ