Читайте нас в соціальних мережах

Нарешті додому: з полону ДНР повернулися звільнені тернопільські військові

Четвер, 28 грудня 2017 13:23
Hадісна звістка напередодні свят охопила усіх українців – українська сторона домовилася з бойовиками про обмін полоненими. Серед них і троє жителів Тернопільщини.

27 грудня ввечері усіх їх зі сльозами радості, квітами та українськими стягами зустрічали в міжнародному аеропорту «Бориспіль» рідні, друзі, влада та духовенство. Українські військовослужбовці, які перебували в полоні ДНР більше двох років, були успішно обміняні на бойовиків у форматі "306 на 73". Цікаво, що на територію ЛДНР з них повернулося лише 233 осіб. Решта просто відмовилися їхати в ОРДЛО.

На летовищі також були присутні міністр оборони Степан Полторак, члени гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі, а також предстоятелі українських православних церков - Патріарх УПЦ КП Філарет і Митрополит Київський УПЦ Онуфрій.

Щодо визволених жителів Тернопільщини, то це – сержанти Володимир Бачинський, Василь Гулька та Олексій Кодьман.  Про Володимира Бачинського, жителя села Курники Тернопільського району відомо небагато. 38-річний чоловік служив у взводному опорному пункті ВОП 21302, що на Донеччині. Він зник у січні 2016-го року, після чого потрапив у полон бойовиків.

Василю Гулько на момент мобілізації було 30 років. Він не ховався - отримавши повістку, пішов захищати Україну. Олексій Кодьман на початку бойових дій працював за кордоном - заробляв гроші на лікування матері. Коли мамі стало гірше, хлопець повернувся, і його відразу мобілізували. 15 листопада 2015 року, вже в полоні, йому виповнилося 30 років.

Хлопці разом служили у 56-ій окремій механізованій бригаді Збройних сил України з весни 2015 року. Брали участь в АТО. 12 листопада того ж року  під час виконання бойового завдання в районі сектора «М» біля Павлопіль, що  неподалік від Маріуполя, вони були захоплені в полон терористами «ДНР».

Спочатку Олексій і Василь перебували в підвалах СБУ в Донецьку, куди раніше звозили всіх полонених. Там вони були до літа 2016 року. Потім зникли, і їх дуже довго шукали. Тільки через чотири місяці представники ООН підтвердили, що хлопці знаходяться в Західній виправній колонії №97 міста Макіївки.

Військовослужбовці тривалий час знаходилися в списках на обмін. Кожного разу представники влади обіцяли, що після переговорів тристоронньої групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі справа звільнення Олексія і Василя зрушиться з місця. Тільки за минулий рік відбулося близько 30 таких публічних зустрічей в Мінську, які не принесли бажаного результату. Та рідні не втрачали надії, що побачать їх живими. І таки дочекалися довгоочікуваної зустрічі.

«Це повернення полонених додому є символом нашої боротьби і нашої перемоги. Це була дуже виснажлива, дуже професійна з нашого боку боротьба за кожного. Дякую рідним заручників, що в ці  важкі часи ви з гідністю вірили в Українську державу, вірили у нашу спільну боротьбу, за ваше терпіння, - зауважив Президент України Петро Порошенко. - В останні дні робота по підготовці до звільнення тривала у режимі 24 години на добу для того, щоб були застосовані всі необхідні правові механізми для його здійснення, всі можливості міжнародного тиску: починаючи від Нормандського формату і закінчуючи нашими партерами зі США; починаючи від церкви і закінчуючи переговорною групою; починаючи від Тристоронньою контактної групи і закінчуючи ОБСЄ і міжнародними організаціями; починаючи від Червоного хреста і закінчуючи Уповноваженим із прав людини. Всі були задіяні і спрацювали як єдиний механізм, чітко злагоджена команда для того, щоб наблизити цей день.

Глава держави повідомив, що кожному зі звільнених українців буде надано належну медичну допомогу та звернувся до Уряду щодо надання звільненим українцям та їхнім родинам матеріальної допомоги для  того, щоб полегшити їх адаптацію.

Тим часом між Україною та ОРДЛО почалися чергові переговори щодо обміну полоненими. Бойовики вже підтвердили місцезнаходження понад 20 українців. Про це повідомила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко в аеропорту «Бориспіль», куди прибули недавно звільнені українські полонені.

«Ведуться перемовини, не можу сказати, що це буде 93 особи, принаймні 23-25 людей вже підтверджено сепаратистами, що вони готові для обміну. Крім цих людей Петро Порошенко планує серйозно провести роботу щодо повернення наших хлопців, які засуджені в Росії. Для того збережені російські полонені як додаткова карта, як серйозний аргумент обміняти російських громадян на наших громадян, які знаходяться в Росії. Ця стратегія розробляється і буде серйозно втілена у життя», – сказав вона.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ